Заради ситуацията в Израел Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Това съобщи пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриaршия (БПЦ-БП).

Той обяви пред медии днешните решения от заседанието на Светия синод на БПЦ-БП.

Светият синод определи и листата с кандидати за нов Сливенски митрополит. В нея влизат шестима кандидати - Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждският епископ Исаак.

От листата са отпаднали епископите Йеротей и Михаил, които бяха избрани през февруари в епархията да се състезават за поста на покойния Сливенски владика Йоаникий, който си отиде през януари.

Митрополит Киприан обясни, че "това е решението на Светия синод и това е листата, която беше изработена днес от достоизбираемите епископи", цитира го БТА.

Първия път най-много гласове тогава получи Агатополският епископ Йеротей. Последваха жалби от епархията и от миряните, а заради конфликтната ситуация управлението на Сливенската митрополия беше поето от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Наместникът на Сливенската епархия - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, най-вероятно ще довърши ревизионните процеси, които вървят в Сливенската епархия, предположи днес говорителят на Светия синод.

Той беше определен да извърши пълна финансова и административна ревизия в епархията до избора на нов владика, след като на 12 март пред Синодалната палата в София се състоя протест и контрапротест на епархийски избиратели, духовници и миряни по повод избора на Сливенски митрополит. Митрополит Йоан беше натоварен със задачата да провери имотното състояние на митрополията и да направи пълна проверка на списъците с епархийски избиратели за това дали отговарят на изискванията на църковния устав.

Заради скандала с непризнаването на избора на митрополит първия път сливенският свещеник Иван Янков прекара осем дни в гладна стачка. Настояването на свещеника, подкрепено от близо 500 миряни, беше да бъде признат изборът на Епархийския съвет за сливенски митрополит. Процедурата по избора бе касирана от Светия Синод и така се стигна до сегашния втори опит, както и до край на протеста на свещеника, чията църква "Св. Троица" в кв. Речица бе неколкократно осквернявана и ограбвана през този период.

Дир.бг