Нов персонален трус в служебния кабинет, след като възелът с рокадата във Външно министерство бе развързан преди ден с президентския указ, който позволи на Димитър Главчев да бъде едновременно премиер и да оглави МВнР.

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ. Към момента не са известни мотивите й да се оттегли от "Дондуков" 1.

Само два дни по-рано Плугчиева даде първото си и последно интервю в ефира на националната телевизия, в което призна, че тя е била човекът, поканен най-напред за поста на външен министър от служебния премиер.

Тя обаче е отказала, защото сметнала, че ще бъде по-полезна като съветник на Главчев, тъй като го съветва не само за външната политика, като бивш посланик, а и за политиката в сферата на земеделието.

"Димитър Главчев е поставен в изключително трудна ситуация и има нужда от хора, които имат управленски, политически и дипломатически опит", заяви Меглена Плугчиева в предаването на  "Денят започва с Георги Любенов".

Относно поста на външен министър тя коментира, че според нея има изключително добри кариерни дипломати.

"Става дума за служебно правителство, в което ще бъдат включени повече експерти, а не политически оцветени. Аз съм била три пъти посланик - на Германия, Швейцария и Лихтенщайн и в Черна гора, но винаги съм била политическа квота на Външно министерство. Спазвам принципите, човек като мен не е редно да поеме поста на външен министър в служебно правителство", каза още Меглена Плугчиева.

Преди да се впусне в дипломатическото поприще с няколко посланически мандата, Плугчиева беше вицепремиер по европейските въпроси в кабинета на Тройната коалиция, а преди това беше и зам.-министър на земеделието. Преди година бившата депутатка от БСП беше номинирана за министър и в проектокабинета "Габровски", който беше предложен от ГЕРБ.

Дир.бг