Среброто е на път да достигне рекордни нива през следващите 36 месеца, заяви инвестиционният експерт с благородни метали Макс Баклаян. "Очакваме да видим рекордни цени на средна годишна база в някакъв момент през 2024 г.", каза той.

Цената на белия метал достигна исторически връх от 49,51 долара за тройунция през 2011 г. Сега, след рекордните пикове в цената на златото през 2024 г., идва ред и на среброто.

Скок в цената между 4-9 пъти ни подсказват историческите съотношения със златото - чакаме покачване до 260 долара за унция (в момента цената е: 26,79 USD / oz ), коментира експертът.

Среброто е втората най-търгуема стока след петрола и ключово за зелената трансформация - търси се както като финансов, така и като индустриален метал, добавя Баклаян.

Със средна възвращаемост от 9% в основните световни валути за последните 20+ години, среброто е отличен и достъпен защитник от инфлацията, смята той.

През последните месеци златото задмина номиналните рекордни нива и гони 2600 долара за унция, а съвсем скоро предстои да подобри ценовите върхове и в реално изражение.

Съвсем скоро се очаква подобни върхове да отбележи среброто, твърди експертът.

Среброто е втората най-търгуема стока в световен мащаб след петрола, същевременно е и монетарен финансов метал - исторически той е използван от всяка голяма империя, започвайки от древните гърци и стигайки до Америка през XX век, добява Баклаян.

Комбинацията от намаляващо предлагане, увеличаващо се индустриално и монетарно търсене, рециклираното му в много малки обеми и не на последно място факта че повечето мини добиват сребро като субпродукт, водят до заключение че съвсем скоро среброто ще отбележи нов ценови рекорд.

Кои са основните две причини за тази перспектива: 

  • Зелената трансформация и ангажиментите поети от всички големи правителства. Зелената сделка минава изключително и основно през среброто, или по-конкретно производството на фотоволтаици и батерии за електромобили.
  • Търсене на ценния метал извън индустрията - под формата на кюлчета, монети, бижута и сребърни прибори, основно с цел инвестиция. Среброто е златото на средната класа и с ръста на жълтия метал все повече инвеститори успоредно се насочват към белия като подценена алтернатива.

В България търсенето на сребро през последната година се е увеличило 10 пъти. Макс Баклаян дава няколко съвета към инвеститорите в този ценен метал:

  • Дръжте вашето сребро за период от минимум 5 години;
  • Използвайте среброто като достъпен защитник от инфлация,
  • Търсете сребро с възможно най-тесен спред, за да максимизирате своите резултати.

Дир.бг