Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония.

Разликата между двамата е 176 446 хиляди гласа в полза на Гордана Силяновска, в процентно съотношение за нея са гласували 40,20, а за Пендаровски 20 процента от участвалите в първия тур на президентските избори гласоподаватели, при избирателна активност от 49,93 процента, предава БТА.

В надпреварата между кандидатите в албанския политически блок, издигнатия от коалиция "Европейски фронт", начело с ДСИ Буяр Османи и кандидатът на коалицията на албанските опозиционни партии "Заслужава си" Арбен Таравари, резултатът е в полза на Буяр Османи - с около 35 хиляди гласа.

Максим Димитриевски, издигнат от движението ЗНАМ получи 9,04 процента от гласовете, а кандидатът на Левица Биляна Ванковска, която получи 4,57 процента от гласувалите заяви, че за нея е гласувал "авангардът", а хората очевидно все още не са на етапа на визията, която им е предложила в програмата си.

Симпатизанти на партията на водачката на първия тур снощи се бяха събрали да празнуват пред централата на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие.

Посрещнат с възгласи "Победа", председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че кандидатът за президент на Северна Македония, издигнат от партията Гордана Силяновска побеждава в първия тур на президентските избори с повече от 170 хиляди гласа.

"Обещах, че ще спечелим с поне 100 000 гласа разлика, а печелим с над 170 000 гласа. Говорихме много неща, които ще се случат, не ни вярваха, подцениха ни, мислеха, че си имат работа с малки деца, но благодарение на хората ние показахме и доказахме, че Македония съществува и ще съществува много дълго време. Нападнаха ни отвътре, заплашваха ни, опитаха се да ни разделят, да разделят Македония, да разделят народа. Използваха структури от миналото на ВМРО-ДПМНЕ, за да ни атакуват, но ние издържахме, защото вярвахме и защото народът на Македония беше с нас", заяви Мицкоски.

Изборната победа на Силяновска той определи като цунами, което "на 8 май ще ги потопи напълно" и добави, че резултатите от първия кръг на президентските избори са "жълтият картон, а червеният, е необходим на 8 май срещу това престъпно и корумпирано правителство".

В противниковия лагер на управляващите настроението беше минорно. Председателят на СДСМ се обърна към привържениците си с думите, че въпреки разочарованието им, сега не е моментът да се отказват.

"Надявахме се на по-добри резултати, но е ясно, че хората ни наказаха за някои грешки и ние го приемаме. Това е тежък удар за европейската перспектива на (Северна) Македония, но все още не е късно да променим посоката, да се откажем не е вариант за нас. Време е да загърбим различията си и да се обединим зад идеята за европейска (Северна) Македония. Трябва да оставим настрана всички разногласия, защото говорим за бъдещето на страната и ако пропуснем шанса, ще отнеме много повече време, за да я върнем на правилния път", каза Димитър Ковачевски.

СДСМ никога няма да се откаже от европейското бъдеще на (Северна) Македония, каза той на пресконференция в централата на СДСМ в Скопие, след като стана ясно, че Стево Пендаровски влиза във втория тур на президентските избори, които ще се проведат на 8 май с разлика от над 140 хиляди гласа в полза на Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ.

На 8 май, заедно с втория кръг на президентските избори в Северна Македония ще се гласува и за парламент на страната, а от решаващо значение ще има какъв призив ще отправят двамата отпаднали за балотажа албански кандидати към симпатизантизантите си за подкрепа на втория тур.

Дир.бг