Кметът Христо Христов оттегли двете си предложения, свързани с Комплексния онкологичен център - за обявяване на конкурс и за избор на временен управител.

До този акт се стигна, след като първо бе внесена докладна за обявяване на конкурс за управител на КОЦ. Тя бе разгледана от комисии и отхвърлена, след като в текста бяха открити много пропуски.

След това от кмета Христов дойде вариант за временен управител. Това предложение предизвика разнородни мнения в общинските съветници и днес на сесия кметът го оттегли.

Договорът с настоящия директор на Онкологичния комплекс д-р Свилен Арнаудов изтече преди почти година. Оттогава администрацията не може да стартира процедура по избор на нов управител заради спорове в изискванията към кандидатите.

На сесия днес д-р Махмут Аламо, който работи в КОЦ и е общински съветник от ГЕРБ, попита защо се оттегля докладната записка и не се пристъпва към обявяване на конкурс за управител на КОЦ. Кметът заяви, че решението на Общинския съвет от 2023 г. д-р Арнаудов да продължи да управлява още 6 месеца тогава е било законосъобразно. "С днешна дата не е. Шестмесечният срок след приключване на договора е изтекъл отдавна. Идеята беше да имаме законен управител. Нямаме претенции кой да е. По настояване на общински съветници предложих д-р Караниколов, който не познавам. Ако искате, изберете отново д-р Арнаудов, но да е законно“, каза Христов и допълни, че през следващия месец ще обмисля нови варианти по въпроса с КОЦ.

Докато кметът Христов отговаряше на д-р Аламо, до медиите бе изпратено становище от управителя на онкоцентъра Свилен Арнаудов. То е адресирано и до председателя на Общинския съвет, до кмета Христов, до Окръжните прокуратури в Шумен и Варна.

В становището си (вижте го в прикачения файл) д-р Арнаудов излага своето виждане за обстановката в КОЦ и заявява: „Считам, че съм изпълнил своя граждански дълг като Ви информирам и Ви моля да предприемете законови мерки по изложеното от мен. Ще съм много щастлив, ако проведете един прозрачен и законосъобразен конкурс, в който да изберете най-добрия Управител на Комплексен онкологичен център – Шумен ЕООД".

ШУМ.БГ