Депутатите одобриха отпускането на 250 млн. лв. на "Мини Марица Изток" годишно за следващите 4 години. Парите са за техническа рекултивация на Маришкия басейн и заради намаляването на работата на предприятието след непазарното поскъпване на въглищата заради въглеродните емисии. Помощта събра 162 депутатски гласа, като от ПП-ДБ шестима гласуваха "против", а останалите се въздържаха.

Гласуването се проведе на фона на миньорските протести пред парламента, МС и Президентството, в които участват и енергетици не само от Маришкия басейн. Представители на протестиращите бяха допуснати в пленарната зала да наблюдават дебатите.

Така вместо първоначалното предложение сумата на година да бъде 200 млн. лв., тя набъбна до 250 млн. годишно, но за 4 години напред, а не за 5, какъвто беше първоначалният план. От ПП-ДБ не подкрепиха помощта за "Мариците" и се въздържаха. Всички останали парламентарни групи одобриха средствата.

Последва поправка, според която извършването на рекултивацията в мините няма да се извършва от никой друг, а само и единствено от държавното предприятие. Текстът забрани на частни фирми и общини да се заемат с това, а редакционната корекция в проекта срещна отпора този път само на ГЕРБ и ДПС, но въпреки това беше приета от НС.

Точката за "Мариците" беше първа в програмата на парламента сутринта, но въпреки апела на Росен Желязков, че темата е важна за протестиращите хора и трябва да мине първа в дневния ред, защото я чакат, залата предпочете най-напред да се занимае с отстраняването му от председателския пост на НС.

Точката за "Мариците" беше първа сутринта в програмата на парламента, но въпреки апела на Росен Желязков, че темата е важна за протестиращите хора и трябва да мине първа в дневния ред, защото я чакат, залата предпочете най-напред да се занимае с отстраняването му от председателския пост на НС.

Така, след гласуването на финансовата помощ за мините от Маришкия басейн Драгомир Стойнев предложи ново пренареждане на програмата - да се придвижи обсъждането на второ четене на отлагането на либерализацията на цените на електричеството за битовите потребители с аргумента, че миньорите са станали рано, за да дойдат днес в София на протест и очакват вече много часове това важно за тях решение, наред с парите за рекултивацията на мините.

Енергетиците се вдигнаха на протеста в столицата, организирани от КНСБ, заради това, че произвежданият от тях ток в ТЕЦ-овете на Маришкия басейн е прекомерно оскъпен, заради квотите за въглеродни емисии, и не може да бъде продаден без загуби на борсата. Работниците се опасяват, че това ще доведе до затвярането на "Мариците" и ще останат без работа.

По време на дебатите ПП-ДБ и ГЕРБ се обвиняваха взаимно кой носи отговорността, за да се стигне до тази криза в мините и до риска от затвяране на работни места, а от "Възраждане" напомниха, че и двете политически сили са виновни. 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ коментира, че 200 млн., които впоследствие бяха завишени на 250 млн., не стигат за нищо, тъй като за рекултивация трябват поне 3-4 милиарда лева. "Защо едни топлофикации имат защитен статут години наред, а мините нямат?", попита той. "Този статут щеше да ги остави да работят", обвини Рибарски ГЕРБ. По думите му парите, които отпуска Народното събрание, ще стигнат само за 3-4 месеца. Това е предизборно раздаване на пари, заключи Рибарски.

"Аз на ваше място щях да си мълча, защото 3 години само взимате от енергетиката и вчера само вашата група не подкрепи точката в комисията", реагира Делян Добрев. Той отново обобщи, че докато са били на власт, от ПП-ДБ са източили 5,4 милиарда от енергетиката.

"За първи път Народното събрание ще й даде. В ПВУ нямаше нито ангажимент, нито дата за затваряне на централите, на Асен Василев е подписът за намалението на емисиите с 40%", припомни председателят на енергийната комисия. Като добави, че това е обрекло комплекса на загуби и риск да затвори. "И сега ние сме загрижени. Най-добре си мълчете", обърна се Добрев към Рибарски.

Цончо Ганев от "Възраждане" пък разкритикува и ГЕРБ, и ПП-ДБ, но най-вече синдикатите, които продали миньорите, като визира КНСБ.

"Начело на синдикатите седят хора, които са продали миньорите. Общинските съветници на ГЕРБ заедно с Пламен Димитров продадоха българската енергетика. Твърдяха, че ще спасят всички и ще получат пари", каза заместник-председателят на "Възраждане". 

"ГЕРБ носят основната вина, но след тях дойдоха и други видни евроатлантици, които щяха да ги вкарват в затвора. Фирми на ДПС пък искаха да направят фотоволтаици в мините", разхвърля обвинения в различни посоки Ганев. От партията определиха като безумие затварянето на тецовете при наличие на въглища. "Когато отвратените не гласуват, управляват отвратителните", обърна се към миньорите в пленарната зала депутатът и им обърна внимание да мислят, когато гласуват.

Дир.бг