Турция обяви днес, че ще подкрепи кандидатурата на премиера на Нидерландия Марк Рюте за генерален секретар на НАТО, предават турски медии.

Днес Турция уведоми останалите страни членки на НАТО, че ще подкрепи кандидатурата на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, който в края на миналата седмица се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган, посочва телевизия А Хабер.

Според информация, получена от турски официални представители, Турция е обявила, че ще подкрепи кандидатурата на Рюте за нов генерален секретар на НАТО, пише електронното издание на в. „Айдънлък“.

На среща в събота с Рюте в Истанбул Ердоган подчерта, че за Турция е много важно възможно най-скоро да започне работата по осъвременяване на митническия съюз между Турция и ЕС. По думите му Анкара очаква подкрепа от Нидерландия в отношенията между ЕС и Турция, така че Брюксел да третира тези отношения от „справедлива и стратегическа перспектива“, информира Анадолската агенция.

Ердоган каза още, че е важно бъдещият генерален секретар да даде приоритет на запазването на основната роля на НАТО в осигуряването на евроатлантическата сигурност.

БТА