Италия вече може да се поздрави с участието на пет отбора в новия формат на груповата фаза на Шампионската лига (36 отбора срещу 32 до момента) през следващия сезон.

Според новите изисквания двете страни, които имат най-голям коефициент през сезон 2023-24, ще имат право на допълнителен участник в най-престижния клубен турнир в Европа.

Италия вече си осигури 19,428 точки и си гарантира, че ще завърши на първо или второ място в крайното подреждане в Европа. Така е оправдана голямата борба в Серия А, където в момента на пето място е тимът на Рома, но амбиции към тази квота имат още тимовете на Аталанта и Лацио. На четвърто място е приятната изненада през сезона Болоня.

Германия е в най-добри позиции да вземе втората допълнителна квота, тъй като има най-много представители на полуфиналите - Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд (Шампионска лига) и Байер Леверкузен (Лига Европа), като германците трябва да много доволни и от отпадането на английските Манчестър Сити, Арсенал, Ливърпул и Уест Хям на четвъртфиналите в турнирите. До момента Германия има натрупан коефициент от 17,928 и им трябва само още 0,489 или две чисти победи на отборите, една победа и две равенства или една победа, едно равенство и едно класиране напред, което носи бонус, за да си гарантира второто място в оставащите поне шест мача на своите тимове.

Англия има събран коефициент от 17,375, но и само един представител - Астън Вила. Дори и отборът от Бирмингам да спечели всичките си мачове до края и да триумфира в Лигата на конференциите, това може да донесе 0,875 на страната и общо 18,250, което най-вероятно ще се окаже твърде недостатъчно.

Все още в играта е и Франция, макар там коефициентът до момента да е само 16,083. Французите обаче имат предимството да имат все още два отбора в евротурнирите - Пари Сен Жермен в ШЛ и Олимпик Марсилия в ЛЕ. Ако те печелят мачовете си до края, ще вдигнат сериозно натрупаното от Франция и страната ще събере 18,416, което при определени обстоятелства може да се окаже идеално за заветното второ място.

БТА