Сръбският парламент одобри днес новото правителство на Сърбия след обсъждания, продължили два дни, а министрите положиха клетва, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

На 17 декември 2023 г. в Сърбия се състояха предсрочни парламентарни избори, а местни избори се проведоха в Белград и още 64 града и общини. Коалицията около управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич спечели 129 депутатски места, а опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ стана втората сила в парламента с 65 места.

Новото сръбско правителство бе одобрено днес на гласуване в Скупщината със 152 гласа „за“, 61 гласа „против“ и без „въздържали се“.

В новото сръбско правителство влизат и двама проруски министри, санкционирани от САЩ, отбелязва Асошиейтед прес. Единият е бившият директор на сръбската разузнавателна служба Александър Вулин, който посети няколко пъти Русия в последните месеци и който изпълнява длъжността на вицепремиер в правителството. Вторият е Ненад Попович, който е министър без портфейл. Външният министър от предишното правителство Ивица Дачич, също проруски политик, отговаря за вътрешното министерство в новия кабинет.

Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич има мнозинство след изборите, предизвикали напрежение заради съобщения за нередности. Вучич отказва да се включи в санкциите на Запада срещу Москва заради агресията в Украйна, въпреки че Сърбия осъди агресията.

Новият премиер Вучевич повтори, че Белград не възнамерява да въведе санкции срещу Русия и „не може и няма да предаде“ приятелството си с Русия. Евроинтеграцията обаче остава „стратегическа цел“ по думите му.

Сред приоритетите на новото сръбско правителство са и „възможно най-добрите отношения“ със САЩ. „Твърдо вярвам, че отношенията ни отново могат да бъдат на високо равнище“, отбеляза Вучевич.

Анализаторът по сигурността и университетски преподавател в Белград Филип Ейдус описа пред АП състава на новото правителство като „завъртане“, създадено да изпрати послание както на Запада и Русия, така и на сръбските избиратели.

„Изпраща се послание на Европейския съюз, че не бива да притискат Белград твърде много за демокрацията, върховенството на закона или Косово, ако искат да държат Сърбия на своя страна“, каза Ейдус. „Същевременно се дава сигнал на Москва за готовност за засилване на стратегическото партньорство с Русия“.

САЩ въведоха санкции срещу Александър Вулин през юли миналата година, като го обвиниха в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба с власт, припомня АП. Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ заяви, че Вулин е използвал публичния си авторитет, за да помогне на санкциониран от САЩ сръбски дилър на оръжие да пренесе незаконни доставки на оръжие през сръбските граници. Вулин е обвинен и в участие в мрежа за трафик на наркотици. Той е бил начело както на армията, така и на полицията в Сърбия и получи два ордена от Русия – от руската служба за сигурност и от руския президент Владимир Путин.

Ненад Попович е бизнесмен и бивш министър и е обвинен от САЩ, че „е използвал базираните си в Русия бизнеси за собствени облаги и за развиване на по-близки отношения с лидерите в Кремъл“. Това бе обявено от Министерството на финансите на САЩ през ноември миналата година.

Санкциите на САЩ срещу лица и компании на Балканите са предназначени да противодействат на опитите за подкопаване на мира и стабилността в нестабилния регион и на „злонамереното“ влияние на Русия, отбелязва АП.

Западът засили усилията си да привлече размирния регион към себе си, страхувайки се, че Русия може да предизвика безредици, за да отклони вниманието от войната в Украйна. Балканите преминаха през множество войни през 90-те години, а напрежението все още продължава.

Влошаването на демокрацията в Сърбия отблъсна страната от интеграцията в ЕС, обясни Ейдус. Съобщенията за изборни измами на вота на 17 декември предизвикаха улични протести и сблъсъци.

„Вучич все още се преструва, че е на европейския път, защото това е от полза за икономиката на Сърбия, а ЕС толерира неговите авторитарни тенденции от страх от нестабилност, която може да бъде причинена в "задния му двор", ако Белград бъде изгубен за сметка на Русия и Китай“, каза Ейдус.

БТА