СЗО и САЩ отправиха предупреждения към Израел заради планираната операция в Рафах.

Световната здравна организация предупреди за тежки последици, ако Израел пристъпи към планираната военна операция в град Рафах, разположен на границата между ивицата Газа и Египет, предаде ДПА.

Офанзивата в Рафах ще доведе до "кървава баня", пише в изявление на СЗО, разпространено в социалната мрежа "Екс". В момента в граничния град са подслонени над 1,2 млн. души, като много от хората не могат да отидат другаде.

Ако Израел предприеме сухопътна операция, това ще предизвика нова вълна на разселване, "ще ограничи още повече достъпа до храна, вода, здравни и санитарни услуги, ще доведе до избухване на повече огнища на заболявания, до още по-голямо разпространение на глада и до повече човешки жертви", пише още световната организация.

По данни на СЗО само 33% от 36-те болници в Газа и 30% от центровете за първична медицинска помощ функционират в някаква степен на фона на непрестанните израелски атаки и недостига на жизненоважни медицински консумативи, гориво и персонал, информира БТА.

СЗО призовава за "незабавно и трайно прекратяване на огъня и премахване на пречките за доставката необходимите количества спешна хуманитарна помощ до Газа, както и по цялата ѝ територия".

Израелска атака срещу Рафах в южната част на ивицата Газа ще причини щети отвъд приемливото, предупреди от своя страна американският държавен секретар Антъни Блинкън по време на форум, организиран от "Института Маккейн" в американския щат Аризона, предаде Франс прес.

Според Блинкън Израел не е представил никакъв план за защита на цивилните по време на подобна евентуална атака срещу Рафах.

"В отсъствие на подобен план, ние не можем да подкрепим една мащабна военна операция в Рафах, защото щетите, които тя ще причини, ще бъдат отвън онова, което е приемливо", заяви Блинкън, цитиран от БТА.

Блинкън се завърна в САЩ от седма обиколка в Близкия изток, по време на която той посети и Израел.

В Рахаф са намерили убежище повечето от жителите на Газа след началото на израелската военна операция срещу "Хамас" там.

Дир.бг