Нека и тази година Христовото Възкресение донесе радост, молим се да донесе и умиротворение, особено за онези места, където мирът е загубен и страдат и загиват много човеци, каза за БТА Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Възкресение Христово ни носи светлина, носи мир, който изпълва душите и сърцата ни, а този мир ни е много необходим, особено в дните, в които живеем, в които повече се говори за война, по-малко за мир, каза още Неврокопски митрополит Серафим. Но както и Христос казва: „Ще чуете боеве и вести за войни“, това изпълни ежедневието ни, за съжаление, и помрачи живота на много хора, със сигурност на всички любящи и състрадателни сърца също е помрачило живота, но това не може да бъде по-силно от светлината и радостта на Възкресението Христово, допълни владиката.

Великден винаги носи радост, която може би не успяваме да си обясним по нашите човешки начини и с човешките си разсъждения, това е мир и радост, която превъзхожда човешкия ум, защото и самото възкресение е нещо, което винаги ще остане от една страна необяснимо за нас, но в същото време желано и очаквано, каза още митрополит Серафим. Той посочи, че тъй като смъртта е внесла завинаги в земния живот скръб, възкресението е отменило тази скръб завинаги, защото Възкресението Христово е залогът за нашето възкресение и нашия вечен живот.

На въпрос какво желае, какво се моли хората да възкресят в себе си, Неврокопският митрополит Серафим каза, че това е вярата в Господ Иисус Христос. Той е нашият живот, ако нямаме вяра в Него, ние обвързваме живота си със смърт, защото се разделяме от Него и не Го допускаме да заеме своето подобаващо място, да царува в нашите души и сърца, в нашия живот, посочи владиката.

„Вярата в Иисус Христос, във възкръсналия от мъртвите, който победи смъртта и ни подари тази победа, е най-необходимото нещо, за което трябва да се молим - Господ да възкреси в нас вярата в Него, оттам да усили любовта ни към Него, защото това е изворът на всяка една добродетел в живота или всяка една добра промяна, която можем да постигнем в нашия живот, а добрите неща, които всеки от нас ще постигне, със сигурност ще доведат до общо подобряване на живота ни“, каза още митрополит Серафим. Владиката допълни, че трябва и да проумеем, че „този свят в зло лежи“, ние това не можем да отменим, но можем да превъзмогнем това зло и да не живеем  с него, но да живеем с благодатта на нашия Господ Иисус Христос, тъй че не злото, което винаги ни притиска да вършим, но да съумяваме да живеем според Божията воля.

БTA