Трябва да имаме отчетлива разлика, за да наложим нашата програма, нашето разбиране и да излезем от безвремието. Дори най-горещите им почитатели (на "Продължаваме промяната - Демократична България" - б.ред.) не могат да отрекат, че всъщност тези три години нищо не се случи. Това каза Бойко Борисов пред симпатизанти в Стара Загора при откриването на кампанията на ГЕРБ-СДС за изборите за народни представители и за европейски парламент.

Според него дори гордостта им - новата Конституция, претърпява пълен крах.

"Защото, когато се пишеше тази Конституция, ние с ПП-ДБ и ДПС мислехме, че ще управляваме поне 10 години в блок", посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че върху партията е бил наложен тежък натиск поради геостратегически газови интереси, защото тя е защитавала националния интерес в тази област.

"Лобистките кръгове натискаха всичко да мине през Гърция и Турция, България да я няма", допълни Борисов и отново попита защо в последните дни на парламента се е говорило за пътната карта на Балкански поток, при положение, че газопроводът вече е построен.

"Защо? Защото не си дадох тръбите. 100% на българите, 100% ваши, както ще останат и мините", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той обяви, че партията му е поела ангажимент да осигури по 200 млн. лв. за региона на Стара Загора, пари, които ще бъдат управлявани от държавно предприятие.

Лидерът на ГЕРБ отново обяви, че е положил всички усилия да не се стига до избори. Колкото и лошо да беше, това даваше поне отвън някаква стабилност на България, каза той.

Според него в това правителство имаше една "бяла лястовичка", която е била Мария Габриел. Борисов посочи, че "тя направи много във външната политика и в стратегическите планове, и в битката за Шенген".

Лидерът на ГЕРБ коментира, че "повече народът не може да ни понася да правим избори". И аз се надявам този път избирателната активност първо за националния парламент да определи кой има право да води, кой има право да налага, кой има право да прави коалиции, кой има право да взема решения. Това е право на народа, както ни подреди - така, каза Борисов.

Той даде отлична оценка за евродепутатите от ГЕРБ, които представяха България последните пет години, и посочи, че по тази причина те са на челните места и в листата за европейски представители на предстоящите избори.

"И на тези избори ЕНП ще покаже, че Европа е и ще продължи да бъде сигурен и добър дом за хората", заяви на събитието Мария Габриел. Тя представи пред присъстващите пет неща, които открояват ГЕРБ от другите, като заяви, че това са опит, резултати, прагматични цели, ценности и лидерство.

Дир.бг