Според МВР тази мярка, която се предприе с отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори, вече дава сериозен резултат. Имаме значителен спад на броя на установените шофьори, които си позволяват да управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици. Това заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов преди началото на днешното съвещание в сградата на Главна дирекция „Национална полиция“ относно изборите на 9 юни. Стоянов призна, че има проблем с осигуряването на паркоместата за „иззетите първоначално автомобили, които впоследствие с решение на съда, вече могат да бъдат отнети в полза на държавата“.

На повечето места в страната директорите на областните дирекции направиха нужната комуникация с кметове и областните управители и проблемът за повечето места вече се решава, каза служебният министър.

Министерството на вътрешните работи не е агенция за недвижими имоти, така че това е изцяло ангажимент на Столичната община. Така служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов отговори на журналистически въпрос за отправен призив от зам.-кмета на София по транспорта за предоставяне на терени на Столичната община за изграждането на паркинги. Според Стоянов е следвало Общината да е осигурила паркинги за жителите на централната градска част преди да предприеме промени в движението в центъра на града.

Калин Стоянов потвърди за започнали от днес проверки в данъчни складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" по разпореждане на служебния премиер Димитър Главчев. По думите му ще се проверява за съответствие на това, което е по документи и налично като „физическо количество“ на горивата. Това няма да навреди на дейността на двете търговски дружества, както и за доставката на горива за граждани.

Попитан за случай, при който полицията е преследвала автомобила на кандидат-депутат в София късно снощи, министърът каза, че служителите на Столичната дирекция на МВР са показали изключително професионално отношение. „Първо има неподчинение на въпросния човек, оттам започва преследване в централна градска част“, разкри Стоянов. Автомобилът е бил спрян, като шофьорът е оказал съпротива, а впоследствие е отказал проба за наркотици, което, посочи министърът, е административно нарушение, подлежащо на санкция. Тестът за алкохол е бил отрицателен. За случая е уведомена прокуратурата.

БТА