Независимият депутат Кирил Гумнеров, заедно с колегата си Стоян Иванов призоваха днес народните представители да разгледат по - бързо проекта им за промени в Закона за здравето и да направят крачка в правилната посока като отменят тази вредна за бизнеса, според тях, забрана за тютюнопушене на обществени места, предаде репортер на БГНЕС.

Идват избори, а нали знаете какво е мотото на хората в мрежата: Без Бойко можем, без цигари-не!, припомни депутатът. Ние с г-н Стоян Иванов като вносители на проекта за промени в Закона за здравето, според които искаме премахване на тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията, сме силно притеснени от нелогичното му забавяне в НС, каза Гумнеров. А предложените от нас промени стават все по-актуални и все по – наложителни - губят десетки хиляди хора, губи цял един бранш, този на ресторантьорите.

Поне 10 000 души са загубили работата си през месец октомври т.г. заради забраната на пушене в заведенията. Иначе идеята, заради която бе приета забраната вече е тотално компрометирана, смятат независимите депутати. Вчера директорът на митниците Ваньо Танов отчете, че след въвеждането на забраната за пушене на обществени места от акциз са събрани 115 млн. лв. повече, т. е. увеличението е с около 8%, съобщи Гумнеров. Или - българите пушат с 8% повече цигари, отколкото преди забраната, обобщи той. Резултатът - забраната действа, заведенията са празни, а хората пушат все повече и повече, каза депутатът. Единственият ефект ще бъде, ако забраната продължи да действа - цял един бранш да бъде изкуствено фалиран, е становището на депутатите.

След думите на народния представител бе прочетено писмо от името на собствениците на заведения от един бизнесмен от бранша Пейо Филипов. Той обяви, че с колегите му са планирали протест за 22 ноември т. г. между 15.30 ч. и 18 ч. на площада пред НС, който те са нарекли "Протест на масите". С това още веднъж ще приканят депутатите да преразгледат решението си за забрана на тютюнопушенето на обществени места.

Той уточни, че по експертни разчети икономическите ефекти от забраната се изразяват в над 228 млн. лв. по-малко приходи за бюджета годишно. А според НСИ към края на третото тримесечие заетите лица в сектор Хотелиерство и ресторантьорство намаляват с 10 700 души, което прави секторът с най-висок процент намаляване на заетостта. Собствениците на заведения призоват за въвеждане на разумни граници на забраната за тютюнопушене на обществени места, без това да поставя в неравностойно положение определени групи от обществото на базата на техен личен избор. /БГНЕС