Община Шумен планира да увеличи данъците на всички превозни средства средно с 50%. Скокът на цените ще влезе в сила от новата година, ако бъде одобрен от Общинския съвет на предстоящата на 29-ти ноември сесия.

50-процентово е увеличението на данъка на най-масовите автомобили с мощност на двигателя до 55 kW. В докладната на кмета Красимир Костов няма обяснение защо ръстът в данъка на по-мощните коли е по-малък. Така например за автомобилите от 74 до 110 kW ще се плаща по 1,65 лв за всеки киловат, вместо сегашните 1,32 лв - ръст 25%. За най-скъпите и мощни коли над 110 kW пък ще се плаща само с 12,5% по-висока налог. 

С точно ½ се вдигат и данъците на всички мотопеди и мотоциклети, независимо от кубатурата им. В абсолютни стойности това означава например, че за мотор с обем на двигателя над 750 куб.см собственикът вече ще трябва да плати 150 вместо досегашните 100 лв. С 50% скача данъка и за камионите.

Най-голям е скокът при автобусите. При тях данъкът се вдига повече от два пъти – за автобуси с до 22 места - от 60 на 130 лв, и от 120 на 250 лв, ако местата са над 22.

На предстоящата сесия Общинският съвет ще гледа още едно кметско искане за увеличаване на данък – този за придобиване на имущество. Ако бъде одобрено, от новата година купувачите на земя и жилища трябва да заделят за местната хазна 3% от стойността на имота. Досега се прибираха по 2,5%.

Красимир Костов мотивира по-големия данък за превозните средства с това, че той не е пипан от 2008-ма. Също така градоначалникът изтъква факта, че  проектът "Рехабилитация на част от уличната мрежа в Шумен" е допринесъл "за по-добра организация на движението в града".

ШУМ.БГ