Нито един сигнал или жалба за корупция са постъпили в 10-те общини на областта и в държавните институции в Шуменско за миналата година. Това е записано в отчета на  дейността през 2012 г. на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на  корупцията. Днес той бе огласен на заседание на Съвета, което се проведе  в областна управа и бе ръководено от зам.-областния управител Ивайло Илиев.

Въпреки че по общини и институции има определени кутии за подаване на жалби и сигнали, през м.г. не са постъпили такива, бяха единодушни всички. „В община Шумен имаме комисия по превенция и противодействие на корупцията с председател зам.-кмета Седат Кадир. Тя е създадена със заповед на кмета, имаме приети и вътрешни правила за прозрачно управление, оценка на риска и противодействие на корупцията в общината, но нямаме постъпили сигнали за 2012 г.“, потвърди Стефка Мавродинова, ст.-експерт „Жалби“ към община Шумен. Такива са резултатите и от другите общини и държавни институции.

Единствено представителят на ДАНС в комисията Петко Петков съобщи, че има няколко сигнала за корупция, информацията за които е подадена на прокуратурата. „ДАНС изпълнява информационни функции, а не разследващи, затова събраната информация я изпращаме на държавното ръководство и съответните органи на властта. Информацията е класифицирана и нямам право да я коментирам“, каза той и уточни, че коментар за всеки конкретен случай е в правомощията на прокуратурата.

На заседанието бе обсъдена и приета Програма за превенция и противодействие на корупцията на ООСППК за 2013 г., но с уговорката тя да бъде облечена в конкретно съдържание, със срокове и мерки. „В този си вид Програмата не работи, защото няма механизми, които да прилагаме, нямаме конкретни мерки,  трябва да сме работещ орган, идеята е да има полза от този съвет, в противен случай след година пак ще се съберем и пак ще бъде същото“, каза Христо Дечев, председател на шуменската ТПП. Той предложи на следващото заседание членовете на комисията да представят конкретни мерки и теми, по които ще се работи.

Дечев бе категоричен, че корупция има и тя се „шири там, където има много пари по европейски проекти и фондове, при публичните финансови средства“. „Ние сме обсъждали при срещите ни с дребния и среден бизнес проблемите по обществените поръчки и те настояват за нормални условия и достъп до зоповете, настояват за механизми, чрез които и те могат да се включат“, допълни Дечев. Една от темите, които ТПП ще предложи да залегне в програмата за превенция и противодействие на корупцията е точно тази тема. „Всички сме свидетели на обявените обществени поръчки, които в по-голямата си част са разбити на отделни и участват все едни и същи определени фирми“, каза той.

До края на март всички държавни институции и общини ще определят конкретни теми, по които през тази година ще работи Областния съвет.

ШУМ.БГ