Екатерина Михайлова е родена на 24 октомври 1956 г. в Пазарджик в семейство на лекар и преподавател. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1978 г. Работи като адвокат от 1980 г. Тя е с богат парламентарен опит, тъй като е била народен представител пет мандата и заместник-председател на Народното събрание. През 2004 г. е сред депутатите, отделили се от СДС и образували парламентарна група на ОДС, а по-късно основали партия „Демократи за силна България“ (ДСБ).
Екатерина Михайлова чете лекции по теория и практика на парламентаризма в Нов български университет и в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. През 2007 г. е удостоена със званието "Почетен професор на Нов български университет" за големия й принос за развитието на теорията и практиката на парламентарната държава.
Екатерина Михайлова е водач на кандидат-депутатската листа на коалиция „Демократи за силна България“-Български демократически форум (ДСБ-БДФ) в Шуменския многомандатен избирателен район.

- Г-жо Михайлова, как оценявате предизборната кампания за парламентарния вот на 12 май, която днес приключва?

- Включих се в предизборната кампания в Шуменския регион с много добри чувства към хората, които живеят тук. Те самите поискаха да участвам в тази кампания. Срещнах се с представители на много съсловия и браншови организации, защото не исках кампанията да протече само в рамките на партийния актив, а да стигна до по-широк кръг от хора и да чуя техните проблеми и болки. Това, което констатирах, е, че през годините почти никой народен представител от Шумен не е бил сред хората. Те не са били чути. По време на нашите срещи в Шуменска област разбрах, че програмата на коалиция „ДСБ-БДФ“ е много адекватна на това, което те поставяха като теми. Като пример ще посоча възможността да се смени разрешителният режим с регистрационен. Какво имам предвид? За да се открие малък бизнес или да се направи малък проект на магазинче или плевня, един човек трябва да загуби страшно много време и средства, за да обикаля, да се среща с чиновници и накрая да получи съответните разрешителни. Ние предлагаме това да стане по обратния път – човекът да изработи проекта си, а след това контролните органи да дойдат на финала и да проверят дали той е направил всичко необходимо. Тоест, нашето предложение е да се въведе Кодекс на държавните изисквания. Разбира се, тук става дума за малкия и средния бизнес, чиито представители се сблъскват с най-тежките проблеми. В тази връзка ще отбележа, че проблемите, които чух в Шумен, ще получат своето решение, защото то е свързано с промяна в законодателството. Другото, което бих споделила като впечатление от Шуменска област, е нарастващата безработица и ниските доходи, което е характерно за цялата страна. Трите стъпки, които ние посочваме за по-добра България – доходи, работа, сигурност, с пълна сила важат и за Шуменския регион. В същото време тук има и специфични проблеми като лошото качество на питейната вода, недобрата инфраструктура, закриването на малките болници и диспансерите, както и все още неразвития туристически продукт. Шумен претендира да стане европейска столица на културата през 2019 г., но за да се случи това, трябва да бъдат направени много неща, за да се превърне регионът в привлекателен туристически център. Шуменският регион има прекрасни природни дадености, богато историческо минало и ценно културно наследство. Тук се намират първите две български столици Плиска и Велики Преслав, тук е и свещената Мадара. Но до тези национални резервати не можеш да стигнеш заради лошите пътища, затова трябва да бъде подобрена инфраструктурата. Също така е необходимо да се направи широка туристическа реклама. Това може да стане, ако заработят институциите на всички нива.

- Вие сте кандидат за народен представител от два многомандатни избирателни района. Избирателите от Шумен питат дали ще влезете в бъдещото Народно събрание като техен народен представител.

- Шумен е място, където идвам, ще продължавам да идвам и ще работя за шуменци. Аз не съм се кандидатирала декоративно в Шумен. Не съм пратена от партията си като „парашутист“. Хората от региона поискаха да водя листата на коалиция „ДСБ-БДФ“ в Шуменския многомандатен избирателен район. Искам да отбележа, че в нашата листа има много качествени политици, не съм сама. Хората ще избират според програмите на политическите партии, но и според лицата. Аз съм поела ангажимент към Шумен. Навсякъде казвам, че ще продължа да идвам тук. Въпросът е избирателите да ми дадат своето доверие, за да мога да го правя.

- Според вас, кои са първите стъпки, които трябва да направи новото Народно събрание?

- Ние от коалиция „ДСБ-БДФ“ предлагаме идеи и програма, които са реализируеми и ще извадят България от кризата. Доходи, работа, сигурност са трите най-тежки теми, които стоят пред българските граждани, включително и пред хората от Шуменска област. Ние сме вадили България два пъти от кризата, затова имаме самочувствието, че можем да го направим и в този тежък момент. Имаме и решенията на проблемите. Първите стъпки, които трябва да направи Народното събрание, са свързани с това, за което излязоха хората на улицата. Те извикаха много силно какво трябва да се промени в страната. Политиците не могат да си заглушат ушите и да си затворят очите. Затова в парламента трябва да се приемат закони, свързани с борбата срещу монополите и създаването на конкурентна среда. Ние имаме готови законопроекти, които веднага ще внесем в Народното събрание. Втората стъпка, според нас, е прамяната в съответните контролни органи като Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителя и ДКЕВР. На трето място, трябва да се изменят закони, в които да се дадат облекчения за малките и средните предприятия, защото те са двигателят, който може да дръпне икономиката напред. Необходима е и радикална реформа в съдебната власт, включително и конституционна, която да отнеме възможността на политиците да кадруват в съдебната власт. Скандалите, които излязоха напоследък с управляващите, показват срастване на властите, кадруване вътре и нареждане кой да бъде разследван и кой не от страна на изпълнителната власт. След като нещата са стигнала дотам, трябва да се започне от горе. Освен това, е необходима радикална реформа в МВР. Сигурност обаче означава още нещо. Това е възможността да получаваме добро образование, добри здравни услуги, да сме сигурни в работното си място и да имаме сигурност, че ще получаваме пенсиите си, когато стигнем съответната възраст. Без сигурност не може и икономиката да тръгне напред, защото това означава правов ред. Коалиция „ДСБ-БДФ“ има много бързи и прагматични решения. Надявам се хората от Шуменския регион да ни дадат кредит на доверие и да гласуват на 12 май за нас с бюлетина номер 27, за да можем да реализираме заедно всички тези идеи.

Пресцентър на коалиция ДСБ-БДФ
Купуването и продаването на гласове е престъпление