От утре в продължение на повече от месец шуменци ще могат да видят в мраморното фоайе на шуменския музей подаръците на Тодор Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава на България в продължение на повече от три десетилетия, съобщиха от РИМ-Шумен.

Изложбата “Отминало-настояще” включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни недвижими културни ценности, копия на антични предмети на народите от Африка – Мозамбик, Судан, Танзания, Етиопия, Гана, Замбия, Нигерия, Либия, Зимбабве; от Близкия и Далечен изток – Израел, Кувейт, Ирак, Йемен, Китай, Япония, Монголия, Корея, Лаос, Индия, Шри Ланка; от Европа – България, Испания, Гърция, Кипър, Румъния, Полша, Германия, Австрия, Чехия, Англия, Холандия, Франция, Унгария, Малта, Сан Марино, от бившия СССР (Русия, Узбекистан, Грузия); от Австралия; от САЩ, от Латинска Америка – Колумбия, Куба, Никарагуа, Чили, Еквадор, Перу, от близки и далечни страни от цял свят. Подарявани са от държавни и правителствени делегации и международни организации.

Експонатите са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, копия на уникати, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети, носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Откриването ще бъде на 18 септември 2013 г. от 17,30 часа. Временната изложба се организира от РИМ-Шумен с любезното съдействие на Исторически музей – Правец.

ШУМ.БГ