Само през тази година шуменският Семейно-консултативен център е работил с 1101 семейства с деца в риск. Помогнал е и при извеждането на много деца от Дом „Майка и дете“, за да намалее броят им до само 18. Това сподели на втория рожден ден на Центъра днес управителят му Драгомир Драганов.

На тържеството присъстваха кметът на Шумен Красимир костов, зам.-областният управител Даниела Миронова, председателят на общинския съвет Георги Колев координаторът по проекта на УНИЦЕФ „Семейство за всяко дете“ Майа Грозданова и зам.-кметът Седат Кадир.

„Искам с голямо удоволствие да честитя двете години, в които функционира този център. Ние бяхме първопроходците и създадохме един работещ модел. Особено в тези трудни времена социалната активност е много важна. Грижата се разраства все повече и е нужно да се развива с по-голям брой социални и здравни услуги“, каза в словото си кметът Костов. 

Драгомир Драганов се похвали, че Центърът се развива с бързи темпове, като картографираните семейства в риск т.г. са скочили до 1101, при едва 162 през 2012-та. По-голямата част са от шуменските квартали „Витоша“ и „Бялата пръст“, следвани от селата Ивански, Друмево и Салманово.  От тази година шуменският Център консултира и семейства от общините Венец и Хитрино. По програмата „Здраво дете“ пък са  поставени 59 спирали на жени за превенция от нежелана бременност. Социалните работници са помогнали на десетки семейства да не изоставят децата си в дом.

"Идеята е през 2014-та най-късно да бъде закрит ДМСГД в шумен. При стартирането децата там бяха 170, в момента са около 18 деца, което красноречиво говори, че се работи. Работим и по превенция на изоставянето още на ниво Родилен дом. Ние подкрепяме тези семейства до получаването на първите помощи от социалните служби.  Оттам нататък, естествено с методическа подкрепа  ги подпомагаме и резултатите са налице. Тази услуга е иновативна, обаче има нужда от нея. Без нашата подкрепа не 170 деца в дома, а щяха да бъдат и много повече" каза Драганов. 

Семейно-консултативен център се финансира изцяло от УНИЦЕФ, като от 2015-та вероятно дейността ще стане държавно делегирана.

ШУМ.БГ