Изкуственият подсладител аспартам е безопасен и не представлява заплаха за здравето. Това заяви Европейският орган за регулация на храните.
Аспартамът е в употреба в хранителната индустрия от 80-те години. Редица медицински изследвания поставят безопасността на аспартама под съмнение.
Аспартамът, който е известен като Е951, е безопасен за консумация в определени граници, съобщават от Европейската организация за безопасност на храните. Около 200 пъти по-сладък от захарта, нискокалоричният подсладител се използва в много хранителни продукти и безалкохолни напитки.
Безопасната дневна доза (БДД) е около 40 милиграма на килограм телесно тегло за един ден. Това се равнява на около 2800 милиграма за възрастен с нормално тегло. За дете на 3 години дозата е около 600 милиграма.
Аспартамът е опасен за здравето само на хората, които страдат от рядкото генетично заболяване фенилкетонурия. /Би Би Си
Коментари
Захарин
Не ви вярваме!
Стефанка
Сигурна съм ,че дори и този ОРГАН за регулация на храните ,сам не си вярна на думите си !!!
Yordanka Petkova
това е една много голяма лага!!!!!в момента,в които решаваме да поемем аспартам,информазионната днк саобщава на мозака за поемане на захар,но аспартама не е захар и излаганият панкреас започва като луд да произвегда инсулин!!!!!как моге да се говорят такива лаги и кои плаща за тях!!!!!впоследствие се получава дибет!!!!!!не мога да повярвам,че има такива хора,които гелаят смартта на зял един народ!!!!!
* Коментар транслитериран от системата
0 0Мон
Дреме ми за европейската комисия. Плати ли са им.
Ще си ручаме стевия и захар.