В Белград се откри Ракия фест. В събитието участват 24 водещи производители на ракия, а дегустацията на тяхната продукция ще е безплатна за посетителите.

Ще бъде проведено гласуване за най-добра ракия и най-красив дизайн на етикета Белградска ракия, достоен да украси сувенирни бутилки.

Ракия фест се провежда под егидата на Търговската палата на Сърбия и при подкрепата на Туристическата организация на Белград с цел повишаване на привлекателността на сръбската столица за чуждестранните гости и за признаване на ракията за национална марка.

Ракията, която се отнася към категорията на плодовите спиртни напитки, може да е от 40 до 60 градуса. Прави се от грозде, ябълки, праскови, кайсии, дюли и преди всичко от сливи.

На Сърбия се пада 12% от световната реколта от сливи. До 90% от нея или 700 000 тона годишно отиват за производство на ракия. Производители са не само промишлени предприятия, но практически всяко семейство.

В Сърбия ракията се пече. Най-качествената е двойно препечената ракия – "препеченица". За препоръчване е да се държи в дъбови, акациеви или черничеви бурета. /ИТАР-ТАСС