Популярността на кафето сред турците все повече намалява за сметка на чая, чието потребление се е увеличило значително през последните години, съобщи Ройтерс, позовавайки се на проучване. Все повече турци започват да предпочитат чаша капучино или кафе лате пред традиционното турско кафе, приготвено в джезве на пясък. Чаят запазва позицията си на най-популярната топла напитка в Турция, показва проучването, поместено в сайта на електронното издание Акан. Потреблението на чай в Турция се е увеличило от 150 хил. тона на година преди 5 години до 220 хил. тона през 2006 г. Същевременно вносът на кафе от Бразилия е останал непроменен през последните 45 години, въпреки нарастването на населението, което през този период почти се е удвоило. Годишно Турция внася от Бразилия 9 хил. тона кафени зърна, необходими за направата на напитката, известна по света като "турско кафе". Чаят има и предимството пред кафето, че се отглежда на местна почва, отбелязва агенцията. Турция произвежда 180 хил. тона чай и внася допълнително 40 хил. тона.