Британски учени създадоха алтернативен шоколад, в който мазнините са намалени с помощта на миниатюрни мехурчета агар - вид морска трева, съобщи "Ню сайънтист". Агарът има и друго полезно свойство. Тъй като съдържа 80% фибри, агарът потиска апетита. Досегашните опити да бъде намалено съдържанието на мазнини в шоколада не бяха много успешни, защото от това страдат и вкусът му, и текстурата.

Мехурчетата агар обаче са по-плътни, а и фибрите им са много засищащи. Що се отнася до вкусът им - според учените на университета от Уорик той е доста добър. Миналата година екип от учени към университета в Уоруик разработи "по-здравословен вариант на шоколада с помощта на плодов сок".

Изследователите са успели да заменят 50% от мазнините, намиращи се в обикновения шоколад, с миниатюрни капчици плодов сок, с размер, по-малък от 30 микрона в диаметър. В научна публикация, публикуван в Journal of Material Chemistry, те твърдят, че за момента са успели да влеят портокалов и боровинков сок в мляко, черен и бял шоколад. Полученият продукт има същата текстура и усещане като истински шоколад, но и неизбежният плодов вкус.

БТА