Съществува интересна психологическа зависимост между цвета на чинията и колко храна човек слага в нея.

Учените съветват пълните хора да се откажа от белите чинии и са преминат на по-ярки цветове, пише DNA India. Колкото е по-голям контрастът между цветовете на храната и на чинията, толкова по-малка храна ще бъде сложена. Сработва не самият цвят на чинията или на храната, а именно съотношението между тях. Примерно ако в червена чиния сложите пица с кетчуп или бял ориз в бяла чиния, рискът от увеличаване на порцията е висок. И обратно, ако в червена чиния сложите орис, порцията ще бъде по-малка.

По думите на изследователката Мелина Ямполис още от 4-годишна възраст човек започва "да яде с очите, а не със стомаха си". С други думи визуалното възприемане решава всичко. Можете да се възползвате от това, като променяте окръжаващата среда. Така човек без специални усилия може да промени хранителните си навици и да започне да отслабва. \

БГНЕС