Една кофичка кисело мляко на ден намалява риска от диабет от втори вид, установи британско проучване.
Подобни ползи за здравето могат да се извлекат и от други нискомаслени млечни продукти като прясно сирене и извара. Редовната консумация на комбинации от различни млечни изделия ви осигурява 24% шанс да се предпазите от диабет.
Учените от университета в Кеймбридж твърдят, че това е първото по рода си проучване, в което хранителните навици са записани предварително, за да се провери дали те биха могли да повлияят риска от диабет. "Това проучване показва, че определени храни могат да имат важна роля в превенцията срещу диабет от втори вид и са от значение за общественото здраве. Тази информация е много обнадеждаваща, имайки предвид, че повече са доказателствата относно храните, които вредят на здравето ни и причиняват диабет", коментира д-р Нита Форои, провела изследването.
Полезните пробиотични бактерии и специалната форма на витамин К във ферментиралите млечни продукти са причината за намален риск от диабет. /БГНЕС
Коментари
===
ТОВА ТВЪРДЕНИЕ ВАЖИ ЛИ И ЗА БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО,КОЕТО СЕ ПРОДАВА ПО МАГАЗИНИТЕ?
otgovor
че киселото мляко си е български продукт... аз живея в Италия и тук се продава кисело мляко произведено в Италия, но на кофичката пи6е че е направено по българска рецепта