Колбасарите в Берлин са внесли искане в Европейската служба по патентите, за да получат изключителни права за производството на „къривурст“ - гарнирана със сос наденична, смятана за един от специалитетите на германската столица. Целта е да се защити „географски“ кулинарното изобретение, направено през 1949 г. от берлинчанката Херта Хойвер. Тя държала денонощна закусвалня в Западен Берлин, превърнала се в институция. Днес мястото е обозначено с официална табела. Превъзнасян в справочниците и пътеводителите, „къривурст“, представлява наденична, нарязана на малки парченца, потопени в сос от кечуп, къри и доматено пюре. Процедурата за патентоването може да отнеме от две до три години и да даде на Берлин изключителното право да продава специалитета, пише вестник „Билд“. Това може да се окаже драма за много германци, защото въпросното „ядене“ се консумира навсякъде в страната. Феновете спорят за регионалните му варианти по Интернет. Това е предпочитаното хапване в стола на групата Фолксваген, която според он лайн енциклопедията Уикипедия (Wikipedia) сервира всяка година по два милиона „къривурст“. /БГНЕС