Двата летателни балона, които общината купи, са вече в Шумен. Скоро обаче едва ли ще ги видим в небето над града, тъй като няма кой да ги управлява.

Оказало се, че с балоните има право да лети само човек, притежаващ свидетелство за правоспособност на пилот на свободен балон PL(FB). Курсове за получаване на сертификата в България не се провеждат. Самите балони също трябва да минат процедура по регистрация в Гражданска въздухоплавателна администрация.

“Говорих с балонните клубове в София и Варна и на първо време вероятно ще наемем техни пилоти. Не сме стигнали до конкретика за цената”, каза за ШУМ.БГ директорът на общинското туристическо предприятие инж. Добромир Жеков. Представители на софийския балон клуб “Орли” ще пристигне в Шумен в началото на май.

При разговорите станало ясно, че освен лицензиран пилот, полетът с балон изисква и специални метеорологични условия и площадка, която ги притежава. “Когато дойдат, ще отидем да огледаме различни места. Разбрах, че всяко място без вятър, би било добро. На първо място трябва да се гарантира безопасността”, каза Жеков.

Той смята, че най-добре би било общината да плати за обучението на собствени пилоти на балони. Не било ясно обаче колко ще струват курсовете в Италия или Чехия. Шефът на туризма говорил за проблем с кмета Красимир Костов, а той поискал да се уточнят финансовите параметри на обучението. “Всичко, което тръгва от нула, трябва да се финансира”, каза инж. Жеков.

Мисли се балоните да се ползват привързани към земята с въже за атракционни полети. Ще се разгледа възможността да се предлагат и за скокове с бънджи.  Цената на туристическата услуга все още не е калкулирана.

Балоните са купени с пари по европроекта „Оттука започва България”, който е с 5% общинско съфинансиране. Цената им е 109 хил.лв. Произведени са от чешката фирма Кубичек.

ШУМ.БГ