Хиляди турски хлебари могат да се окажат скоро без право да приготвят лахмаджун, известен още и като "турска пица", по собствена рецепта. Всъщност ястието не е от турски произход.

Според вестник "Хюриет", цитиран от ИТАР-ТАСС, големият производител на хранителни продукти "Татлъсес гида" (Tatlıses Gıda), принадлежащ на популярния турски певец Ибрахим Тътлъсес, иска държавен стандарт за лахмаджуна. Компанията се обърна към Института за турски държавни стандарти, чието лого TSE (Türk Standardları Enstitüsü) стои на всички сертифицирани продукти. Специалисти от института по стандартизация са започнали разработването на стандарта, който ще определи колко процента да е месото, дебелината и качество на тестото. Както съобщава директорът на "Татлъсес гида" Елиф Атепе, компанията "обсъжда с института всичко: хранителната стойност, качеството на лука и други параметри". Лахмаджунът в Турция е традиционна част от "бързото хранене".

Всъщност лахмаджунът е ястие от близкия Изток. Той е със съвсем тънка (няколко милиметра) подложка от втасало тесто. Преди да се изпече подложката се намазва със смес от кайма, домати, лук и подправки. Лахмаджунът се яде веднага след приготвянето.

Вероятно името на ястието идва от староарамейски и означава буквално "месо с тесто". Може би още асирийците са се научили да разточват тестото толкова тънко, а после древните гърци са го пренесли към Елада.

Днес лахмаджунът е част от различни кулинарни култури. /БГНЕС