Търговците на риба не са увеличили цената й по Никулден, провери репортер на ШУМ.БГ. 5 лв. струва килограм шаран на шуменския пазар в навечерието на празника. От 9 до 10 лв. за кг се търгува сомът, а риба толстолоб се продава за 2,80 лв. Най-евтина е каракудата, която се продава за 1,80 лв за килограм. Според търговците на риба клиентите купуват според джоба си, а търговията с рибни продукти бележи спад. Те споделиха, че рибата се търгува значително по-евтино от другите градове на страната и уточниха, че шуменецът купува жива риба, а по-рядко търси замразената. Предпочитанията са и най-вече към шарана с големина килограм, килограм и половина. Опитни рибари твърдят, че на празничната трапеза на Никулден е най-подходящо да се сервира шаран, но за да е качествен, трябва да е живял в чисти и дълбоки води. Той се познава по тъмния до черен гръб и светъл корем, а другият важен признак за добра риба е цветът на хрилете, които трябва да са светло червени или розови. Според просветените в кулинарното изкуство шаранът е най-вкусен пълнен с орехи, булгур и лук, печен във фурна.
ШУМ.БГ
Коментари
Добави коментар