В духа на най-добрите традиции в чайната история на Великобритания като най-доброто блюдо от английската кухня за 2007 година беше признат чаят, който може да се намаже на филийка печен хляб, съобщи ИТАР-ТАСС. Автор на кулинарния шедьовър е майсторът-готвач на ресторант "Авеню" на северноанглийския гр. Дърам Шин Уилкинсън. Наградата за най-добро блюдо във Великобритания се присъжда всяка година от сп. "Ресторант". За да приготви блюдото, Уилкинсън поставя чай от прочутия сорт Earl Grey в малка сфера и го слага в течен азот. В резултат на това чаят моментално се превръща в лед. След това топчето се слага на филийка и се поднася с малиново желе. Чаят върху хляб е едно от най-популярните блюда сред посетителите на ресторант "Авеню". 35-годишният Уилкинсън е представител на най-новото направление в съвременното кулинарно изкуство, на т.нар. "молекулярна кухня". Тя се използва за приготвянето на блюда със съвременни технологии, включително нанотехнологиите. В "молекулярната кухня" блюдата се правят с помощта на сложно оборудване, което преди можеше да се види само в научните лаборатории по химия или физика.