Плодовете и зеленчуците предпазват от рак
Консумирането на достатъчно количество плодове и зеленчуци предпазва от рак, разкриха три нови проучвания. Тези факти бяха оповестени наскоро на годишната среща на Американската Асоциация по изследване на рака в Лос Анджелис. Според учените храни като ябълките, къпините, малините, броколито, лукът и зелето имат протективен ефект срeщу онкологичните заболявания. Първото от изследванията, което обхващало 183 518 мъже, фокусирало вниманието си на вещество тип антиоксидант, наречено флавонол, което се съдържа в големи количества в ябълките, броколите, малините. Резултатите показали, че съединението значително намалява риска от развитие на рак на панкреаса, особено при пушачи. Ракът на панкреаса е една от най-смъртоносните онкологични болести, като процента на починалите от него в рамките на 5 години достига 95%.
Второто проучване изследвало близо 500 000 пациента на възраст 50 и повече години. Изследователите установили, че двукратния прием на плодове и зеленчуци дневно намалява вероятността от поява на карциноми в областта на главата и шията. Дали това ще са 200 мл плодов сок, един средно голям плод или купа със зелени зеленчуци няма никакво значение – ефектът е един и същ. Резултатите от третото проучване показали, че определени съставки в цитрусовите плодове и соята намаляват продукцията на два белтъка, нужни за дисеминирането на рака на гърдата и на яйчника.
233
0
asdf
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар