Британски експерти от Агенцията за хранителни стандарти предупредиха, че е по-добре пуйките да не се мият преди готвене, защото така опасните бактерии могат да замърсят работната повърхност, съдовете и друга храна, съобщи Би Би Си. Бактериите, които причиняват хранително отравяне, са издръжливи и могат да живеят върху различни повърхности няколко дена. Измиването на месото не може да отстрани потенциалните причинители на заболявания. С него всъщност е по-вероятно бактериите да бъдат разпространени. Единственият начин те да бъдат убити, е месото да се сготви добре. Препоръките на лекарите не спират британците и 80 процента от анкетираните продължават да мият пуйките. Анкетата показва също, че на Коледа по-често жените готвят, а мъжете режат пуйката и сервират напитките. Британците купуват повече пресни пуйки за празника - 58 процента. Само 26 процента избират замразени. В страната традиционна гарнитура за коледната пуйка е брюкселското зеле. Очаква се тази година британците да изядат на празника 15 000 тона от този зеленчук.