Малка белгийска пивоварна със седалище в Брюксел започна осъществяването на проект да прави бира от остатъците от хляб, връщайки се към древността, когато хлябът, вместо ечемик, е бил основната съставка на напитката, пише "Ройтерс".
Идеята да се прави бира с хляб идва, когато 31-годишният французин Себастиен Морван говори със свой приятел за хранителните отпадъци, и по-конкретно за хлябът, който се изхвърля, тъй като супермаркетите искат да предлагат пресен хляб на купувачите по цял ден и техните пекарни работят до късно следобед.
"Дванадесет процента от хранителните отпадъци в Брюксел са хляб - това е доста изумително", казва Морван, един от основателите на микропиворната Brussels Beer Project пред "Ройтерс".
Морван изчислява, че около 30 процента от ечемика, използван в пивоварната, може да се замени с една и половина филийка хляб на бутилка. За направата на 4 000 литра бира ще достигнат до 500 кг хляб.
Съседна социална група "Atelier Groot Eiland" е предложила да събира непродаден хляб от близките супермаркети, да го изсушава и да го настъргва.
Най-старата известна рецепта за бира датира от преди близо 4 000 години от древна Месопотамия. Технологията е била дебели пълнозърнести самуни хляб да бъдат накисвани в мед. Белгийският вариант ще е по-модерен - ще се използва хмел от САЩ и Великобритания и ще се добавя мая, вместо да се разчита на спонтанна ферментация
Намирането на правилната рецепта е отнело близо година. Първите тестове са били неуспешни преди пивоварите да открият идеалното съотношение между хляб и ечемик и как да нарежат хляба, така че да не запушва тръбите на пивоварната.
Получената бира, наречена "Babylone", е 7% кехлибарена отвара, с едва доловим солен вкус от хляба и дъх на хмел. За момента се продава в местните кафенета и барове.
"Това е комбинация между това, което са правили с хляба преди 1 000 години и съвременните пивоварни", каза Морван. "Едва ли ще допадне на всеки, но мисля, че тези, които я харесат, наистина ще я оценят."
dnevnik.bg
Коментари
Добави коментар