Пушенето съчетано с месни храни увеличава белодробните болести
Мъжете пушачи рискуват да развият емфизема и хроничен бронхит, ако консумират много месо.
Обработените местни продукти, като колбаси, кренвирши, шунка и бекон съдържат високи нива на нитрати, които се добавят, за да се предотврати нарастването на бактериите и да се усили червения цвят. Също така при пушенето на цигари и замърсяването на въздуха с автомобилни газове, нитратите в месото произвеждат молекули известни като реактивен кислород и разновидности на азота, свързани с хроничното заболяване на белите дробове, обясняват лекари от Харвардския университет. Главният рисков фактор за бронхита и емфиземата е тютюнопушенето. В съчетание с консумация на местни продукти това условие съдейства за белодробни болести и значително влошава тяхното протичане. Медиците са достигнали до този извод, след като са разгледали данните за здравословното състояние и хранителните навици на 42 915 мъже. На участниците в изследването, които са консумирали месо най-малко един път дневно, 2,64 пъти по-често са откривани белодробни заболявания.
ИТАР-ТАСС
187
0
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар