Когато изтървем храна на пода, ОК ли е да я изядем, ако сме я вдигнали преди да минат пет секунди?
Според "5-секундното правило" ако храната не стои дълго на земята, тя не се замърсява от бактерии и боклук и продължава да е годна за ядене.
Пол Доусън, професор от университета Клемсън, се е заел да изследва как и за колко време се замърсява храната.
Въпреки че проверяването на правилото за петте секунди не е от първостепенна важност за науката, си струва да се изследват митовете за храната, защото те изграждат отношението ни към нея, аргументира се ученият.
И така, вярно ли е, че петте секунди са бариерата, която разделя храната от отровата?
Отговорът е малко по-сложен от "да" или "не" и зависи от това колко е мръсен подът и колко бактерии могат да се придвижат до храната за няколко секунди.
Oткъде тогава идва това правило?
Чуденето дали храната става за ядене, след като е паднала на земята, е доста разпространено. Възможно е преиначена случка с американската телевизионна готвачка Джулия Чайлд да е допринесла за този мит.
Става дума за момент от шоуто й, в който тя изтърва картофена палачинка на котлона, докато я обръща, а след това я връща в тигана с думите, че когато човек е сам в кухнята, може да си позволи да скрие гафа си. Някои почитатели на Чайлд обаче твърдят, че тя е изтървала не картофена палачинка, а агнешко месо, и то не на котлона, а на пода.
Колкото до петте секунди, не е никак лесно да се проследи как е определено това време. Според проучвания обаче това правило е познато на повечето хора и много от тях са склонни да го следват.
Най-ранната проверка на петсекундното правило се приписва на Джилиан Кларк, ученичка от Илинойс, която го тествала като поставяла храна върху замърсени с бактерии плочки за различни интервали от време. Според нейните резултати пет секунди са достатъчно време храната да се зарази.
Подобни изследвания е направил и професор Доусън. Неговото заключение е, че има много по-голямо значение какъв е броят на бактериите на пода, отколкото колко време е прекарала храната върху него. Освен това станало ясно, че темповете на замърсяване на храната с бактерии се забавят с напредване на времето.
Проф. Доусън е открил още, че има значение на какъв тип настилка пада храната. Изглежда е по-безопасно човек да изтърве храна върху килима, отколкото върху дървен под или теракота - от замърсен с бактерии салмонела килим на паднала върху него храна се прехвърлили по-малко от 1% от бактериите. При идентичен тест с дървена настилка и теракота прехвърлените върху храната бактерии достигнали между 48 и 70%
Миналата година университета Астън във Великобритания е провел същото изследване и е получил подобни резултати
Да ядем ли храна, паднала за секунда на пода?
Дори и процентът на прехвърлените бактерии да е много малък, това е достатъчно за да ви разболее. Освен това някои бактерии са толкова вирулентни, че са нужни едва няколко клетки от тях, за да се заразите. Все пак е редно да се отбележи, че вероятността такъв тип бактерии да попаднат на повечето типове повърхности е много малка.
Има много други начини да влезем в контакт с бактерии - сурова храна, влажни повърхности, кихане, кашляне и т.н.
Така че следващият път, когато се чудите дали да хапнете нещо, паднало на земята, знайте, че шансовете са на ваша страна, но ако там, където е паднала храната, има бактерии, те със сигурност са я замърсили.
Най-добрият подход е да пазим повърхностите наоколо чисти, казват учените.
Вести.бг
Коментари
Добави коментар