Веганите и строги вегетарианци скоро ще могат да изпият една голяма халба тъмна бира „Гинес”, след като марката съобщи, че премахва употребата на рибен желатин в технологията на производство.

Британският гигант Diageo обяви, че емблематичната напитка в Дъблин ще спре да използва рибни вътрешности в процеса на варене. Бирата „Гинес” беше дълбоко критикувана за това, че използва рибен желатин във филтрирането на бирата. „Започнахме проект за нова технология”, заяви говорителка на марката пред АФП.

По думите й инициативата за промяната е сложен проект и ще изисква месеци работа, предстои и тест, преди бирата да постъпи в продажба. Марката се надява новата технология да бъде завършена до края на 2016 г. , а кехлибарената течност, подходяща и за вегани, да бъде по рафтовете на магазините скоро след това. Рибният желатин е широко използван в пивоварната промишленост като средство за филтриране. /АФП