Близо 350 милиона души по света страдат от хроничното заболяване, поразяващо множество органи и системи в тялото - диабет. В България диагностицираните са над 300 хиляди, но неоткритите случаи са още поне 200 хиляди, т.е. около половин милион българи са засегнати. Днес, 14 ноември, е Световният ден за борба с диабета, на който Световната здравна организация припомня тревожната статистика и призовава хората да са грижат повече за себе си - не само след диагнозата, но и за да я предотвратят изобщо.
Диабетът е хронично заболяване, при което тялото губи способността да обработва захарта в кръвта. Натрупването на захар в системата предизвиква увреждания в повечето органи, които с времето водят най-често до сърдечен удар, инсулт, бъбречна недостатъчност, слепота, импотентност и инфекции в крайниците, които могат да наложат ампутация. През 2012 г. последиците от диабета са причината за смъртта на повече от 1.5 млн. души по света, 80% от тях - в страни с ниски и средни доходи на населението. СЗО прогнозира, че през 2030 г. диабетът ще е седмата най-честа причина за преждевременна смърт.
Най-голяма тежест за развиването на по-разпространения втори тип диабет са фактори като преяждането, обездвижването и стресът. Медицината днес приема, че до 70% от случаите са могли да бъдат предотвратени с по-здравословен начин на живот, коментира тази седмица пред журналисти доц. Даниела Попова, ендокринолог и завеждащ Клиниката по терапия на вътрешните болести, метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в "Царица Йоанна" ИСУЛ.
Хората в предиабет, които в България са около 7% от населението, могат да предотвратят прерастването му в диабет именно ако полагат повече усилия за режима си. Първата стъпка е намаляването на количеството захар, което приемат на ден. До неотдавна препоръката на Световната здравна организация беше да се приемат не повече от 60 гр захар на ден, но мярката вече е наполовина - до 30 гр дневно или около 6 чаени лъжички. Това количество се равнява на 5% от калорийния прием за деня в една здравословна диета или на около 120 ккал.
На срещата с журналисти тази седмица специалисти ендокринолози и популярният готвач Иван Звездев изброиха съвети за здравословно хранене, които да запазят сладостта в храната без вредните ефекти.
Така например специалистите препоръчаха да се приемат повече продукти с т.нар. бавни въглехидрати отколкото вредните тестени закуски, също и захарта да се замени с доказано полезни и вкусни алтернативи като натуралния биоподсладител стевия, кокосова или нерафинирана тръстикова захар.
В печива и сладкиши пък спокойно може да се използват стрити ядки вместо брашно, също обилно количество сушени или пресни плодове. Особено полезни за сезона са дюлите, които са наситени с пектин.
Дневник

Коментари
Добави коментар