От 5 до 90% по-високо съдържание на витамин С има в биологично чистите зеленчуци и плодове в сравнение с отглежданите по конвенционален начин. Делът на жизненоважната мастна киселина Омега 3 е с от 10-60 процента по-високо съдържание в биологичното месо, сирене и мляко. Тези данни от научни изследвания цитира д-р Стоилко Апостолов – управител на Фондацията за биологично земеделие "Биоселена" по време на форум, за екологично земеделие, организиран от "Грийнпийс"- България.
Акцент на форума бяха негативните въздействия на индустриалното земеделие, използващо пестициди и последващите от това проблеми със замърсени води, почи и култури.
Същевременно презентиращите разказаха за добри екологични земеделски практики, които съществуват и се прилагат от множество фермери, включително и тук, в България.
Павлин Пантов, биопроизводител на ябълки от област Монтана, сподели опита си и разказа за многобройни иновации, които той предлага като решения при отглеждането на ябълкови градини. Някои от по-находчивите включват лекуване с хомеопатични средства, освобождаване на феромони за предотвратяване на разпространяването на ябълковия плодов червей, както и използване на данни от метеорологична станция за предвиждане на появата на вредители или болести.
Здравето на децата му е основният мотив на Пантов да започне да се занимава с биопроизводство, а намирането на съвестни работна ръка и съмишленици сред тях е най-голямото предизвикателство за него.
Индустриалното земеделие, с тежката си употреба на химически пестициди, замърсява водата, почвата и водите и водят до загуба на местообитания и биоразнообразие. Оцеляването на видовете и на ключови екосистемни услуги, като опрашването, са изложени на риск, подчертаха организаторите, които излязоха със вой доклад по темата през май, както и участници в дебата.
Ефектът върху храната, която ядем, е очевидната причина за безпокойство. В същото време, съществува и друга система - екологичното земеделие комбинира модерната наука и иновациите с уважението към природата и биологичното разнообразие.
За да станат тези практики общоприети, те трябва да получат необходимата политическа, финансова и обществена подкрепа, до това заключение се обединиха участниците.
"Нужна е цялостно насочване на подкрепата от индустриалното селско стопанството към екологичните земеделски практики. Тези екологични практики поддържат фермерите, които защитават почвите и водата, за да произвеждат здравословна храна за хората."
"Подкрепяме земеделие, което цени кръговрата в природата, защитава ресурсите, пчелите и други изключително важни опрашители. Здравословната храна може да бъде отглеждана в синхрон с околната среда, а не в конфликт с нея." коментира координаторът на кампанията на "Грийнпийс"- България за екологично земеделие, Меглена Антонова.
Дневник
Коментари
цитат
Най-голямото предизвикателство е съвестната работна ръка.
Кадрите решават всичко.