Бъдни вечер или Малка Коледа празнуваме днес. Обичаят изисква стопаните да подредят празнична трапеза, а през нощта срещу Коледа - да посрещнат коледари.

До три обредни хлябове се месят за трапезата в Шуменския край, разказва народният фолклор. Информация за това предоставиха специалисти от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”. Според традицията в нашия край месенето на погачите се съпровожда с благословии за здравето на всички от семейството, за добитъка и за плодородие. Хлябът трябва да е богато украсен, като обичаят изисква да има една погача за самия празник, една - за стопанството и още една - за коледарите. Последният хляб трябва да е вит-привит.

Традицията повелява, ястията на трапезата да са постни и девет на брой. Най-възрастният член на семейството прикадява софрата и всички домашни и стопански постройки. Прието е вечерята да започва отрано, за да узреят рано житата. По време на храненето никой не трябва да става, освен стопанинът, който обаче трябва да ходи преведен, за да са натежали от зърно класовете, разказва още народният фолклор.

По бъдника и въглените нашите баби и дядовци са съдили за плодородието и са гадаели какво ще бъде времето през всеки месец. Освен това парата в обредния хляб е служила, за да се гадае за бъдещето на всеки член от семейството. Всеки е получавал по три ореха, за да разбере какъв ще бъде късмета му, а ако ядките са здрави, това означава, че притежателят им ще е здрав.

Традицията била от украсения хляб да се захрани добитъка и членовете на семейството. Запазва се остатъка от запалената  свещ за следващите вечери, когато отново ще се прикадят ястията.

Бъдни вечер се свързва и с коледуването. То започва през нощта срещу Коледа. Обичаят изисква участниците да са само мъже и да изберат кой да им бъде водач или „станеник”. Станеникът трябва да е човек, почитан от всички хора в селото. Той пък си избира благословник. В дома на станеника коледарите разучават песни и благословии, а вечерта, преди да тръгнат из селото, най-напред коледуват в неговия дом. Това е израз на уважение към избрания водач. Той е приготвил кравай с дупка в средата, около която са набучени здравец и чимшир, опасани с низи пуканки. Увит в бяла кърпа краваят ще обходи всяка къща и в ръцете на станеника той ще бъде безмълвен свидетел на коледарските благословии, неповторими по образност и богатство.

Интересно е, че пред коледарската група вървят малки момчета, които мяукат, за да известят на стопаните за своето идване, както и да гонят злите сили. Коледарите, закичени с китки и облечени празнично, поемат коледуването като обикалят всеки дом, пожелават здраве, берекет и щастие на всеки от членовете, както и да цари любов в семейството.

След като приключи коледуването се правят общи хора по мегдани, където задължително се хващат коледарите.

ШУМ.БГ