Зимата на 2016 година не бе особено благоприятна за лозята. Това каза Иван Пачев - директор на Института по лозарство и винарство в Плевен към Селскостопанската академия, цитиран от БТА.

По думите му е имало периоди през този сезон, когато температурите са паднали ниско - минус 20, минус 23 градуса, при което са се получили измръзвания до някаква степен на лозови масиви, но все пак не много.

По десертните лозя измръзванията са били по-големи - около 20-25 на сто от тези площи са засегнати, докато някои винени сортове, които са издръжливи на ниски температури, нямат никакви поражения от студа, поясни проф. Пачев.

Лозата е устойчиво растение - надяваме се да се възстанови, каза експертът. Той допълни, че ако се съди по днешния празничен ден - 14 февруари - Деня на Трифон Зарезан, би трябвало лозарската година да е добра. До снощи имаше дъжд, а днес е слънчево - надявам се през цялата година да бъде така, за да произведем качествено грозде, от което да се получи качествено вино, допълни проф. Пачев.

Днес екипът на 114-годишния плевенски институт отпразнува празника с много гости в местността Томовското, където е научноизследователската база за създаване на нови сортове лози. Научните специалисти бяха поздравени от стари лозари, както и от кмета на Плевен Георг Спартански и от заместник-председателя на Селскостопанската академия проф. Христо Даскалов. Гостите бяха посрещнати с изпълнения на Северняшкия ансамбъл, с пити и червено вино. Изпълнен бе традиционният ритуал по зарязване на лозята.

dnevnik.bg