Заместник-кметът по образование и култура в община Шумен Найден Косев се срещна с акад. Георги Марков и директора на Издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски. Те обсъдиха възможността за съвместно провеждане на поредица от събития в Шумен, посветени на годишнините от Априлското въстание, Балканската и Първата световна война, съобщиха от пресцентъра на Община Шумен.

Акад. Марков подкрепи идеята датата 11 май 1813 година, когато в Шумен се е състояло първото гражданско честване на братята Кирил и Методий,  да намери място в учебниците и да бъде популяризирана сред обществото. По думите на  българския историк „незапомненото и ненаписаното сякаш изобщо не се е състояло и е безвъзвратно загубено за човечеството“. Това пише той и в книгата си „Любомъдрие на историята“.

Книгата беше представена днес в Историческия музей в Шумен. Според акад. Георги Марков не само за датата 11 май, но и за участието на шуменските военни формирования в Първата световна война малко се пише и говори.

„Историята е памет за част от миналото, по-голяма или по-малка в зависимост от значимостта на епохата, която заслужава да бъде запомнена и съхранена за идните поколения. Историята трябва да разказва, а поколенията да помнят подвизите на Четвърта пехотна преславска дивизия, на Седми преславски полк, на Десети конен полк, на Пети артилерийски полк, Петнадесети полк и на Втори  тежък артилерийски полк, който срина укрепленията на Тутракан.“

Иван Гранитски представи книгата на акад. Георги Марков „Любомъдрие на историята“ като опит за философско осмисляне на историята. Двамата участваха в открит урок по родолюбие с ученици от СОУ „Йоан Екзарх Български“.

ШУМ.БГ