Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да бъде забранено производството на т. нар. имитиращи продукти, настоява Асоциацията на млекопреработвателите в България, цитирана от БНР.

Имитиращи продукти са тези, които освен мляко съдържат и мазнини и протеини от немлечен характер, най-често палмово масло. Според нормативната уредба търговците са задължени да ги продават на отделни щандове, а от етикета ясно да личи, че продуктът не е "сирене" или "кашкавал".

Според асоциацията общо млекопреработващите предприятия са 240, а производителите на имитиращи продукти са десетина. В същото време делът на истинското сирене и кашкавал е 40%, а останалите 60% са имитиращи продукти.

Асоциацията настоява проверките да се правят не в предприятията, където собственикът е предупреден и показва част от бизнеса си, а в магазините. Така щяло да стане ясно кой продава сирене за 4 лв., а твърди, че то е направено само от мляко.

dnevnik.bg