Намаление на ставката на ДДС в България за храните въобще и в частност хлебопроизводството от 2017 г. до 5 на сто искат синдикатът "Подкрепа" и Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите, съобщи БТА.

Президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов и председателят на браншовата организация Мариана Кукушева подписаха днес споразумение за това.

Като основен положителен ефект от тази мярка, се определя социалният - поевтиняване на хляба с около 12-13 процента и увеличаване на достъпа на най-бедната част от население до този основен хранителен продукт.

Двете организации смятат, че с мярката ще се стимулира съживяването на крайното потребление, което ще доведе до икономическо и бизнес - оживление.

Според тях ще се постигне намаляване на сивия сектор в производството на храни и увеличаване на постъпленията в държавния бюджет от по-големи обороти. Ще се позволи разкриване на работни места, а изсветляването на сектора ще доведе до повече постъпления в осигурителната система, пише в споразумението.

Двете организации смятат, че диференциацията на ДДС трябва да започне от хляба, не само защото това е продукт от първа необходимост, но и защото хлябът е и единствената храна, която се произвежда от изцяло българска суровина, каза Мариана Кукушева.

По думите й към момента хлебопроизводството прави официален оборот около 1 млрд. лв. тодишно, още милиард лева обаче се движил и в сивия сектор напълно необезпокояван.

Ръстът на цените на храните от първа необходимост в отделни периоди е два пъти по-висок от ръста на инфлацията, особено при хляба, въпреки продължаващата близо тригодишна дефлация в страната и спада на цените на горивата, отчитат от организациите.

Манолов допълни, че освен хляба трябва да се намали облагането с ДДС и на млечните и месните продукти, книгите, учебниците и лекарствата.

dnevnik.bg