Единствената задължителна съставка в майонезата е растителната мазнина. Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия д-р Камен Николов от дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

"Основната съставка е масленост – независимо каква е тя. Оттам нататък може да има други съставки", обясни експертът.

Преди няколко дни от организацията "Активни потребители" обявиха след вземане на проби, че шест от шеснайсетте марки майонеза на пазара не отговарят на никой от международните стандарти.

Той допълни, че за разлика от други продукти като горнооряховският суджук, например, за който имало запазена марка, при майонезата не било така. Ако има запазена марка, тогава има точно описание на съдържанието, и всеки, който иска да нарече така продукта си, трябва да спазва технологията. В случая с майонезата всеки производител имал право на своя технологична документация.

Лекарят припомня, че като за всеки продукти за майонезата има държавен стандарт, но той не е задължителен за ползване.

Експертът даде аналогичен, според него, пример с кроасаните, за които за да се наричат така трябвало да са от бутер тесто, а пълнежът е въпрос на вариации.

Според него от "Активни потребители" не са дали коректна информация. Коректната била да се провери дали съответните производители са спазили собствените си рецепти и технологии.

В отговор на въпрос той посочи, че агенцията се занимавал с това дали написаното на етикетите е вярно спрямо съдържанието, а по отношение на безопасността се следвали предписанията на общоевропейския орган.

dnevnik.bg