Полша е европейският производител номер едно на ябълки и череши, Италия е лидерът при доматите, Испания - при ягодите, прасковите, краставиците и тиквичките, Великобритания - при морковите. Това сочат данните на "Евростат" за селскостопанската продукция на ЕС през 2015 г. Данните са за 4 вида плодове (ябълки, праскови, ягоди и череши) и 4 вида зеленчуци (домати, краставици, моркови и тиквички).
На Полша се пада близо четвърт от общото производство на ябълки и череши в Евросъюза. Италия произвежда повече от една трета от всички домати (36 на сто), а Испания дава около 30 процента от краставиците.
Над 60% от европейските ябълки се провеждат в едва три държави - Полша, Италия и Франция. Испания, Италия и Гърция заедно дават 90% от прасковите, 70% от ягодите се раждат в Испания, Полша, Германия и Италия. Делът на Великобритания при ягодите е едва 8.4%.
Около 60 на сто от черешите идват от Полша, Италия, Испания и Гърция.
България има по-скромен дял. През миналата година страната е произвела 57 хил. т ябълки - едва 0.5% от общо произведените в ЕС. Произведените праскови са 32.5 хил. т или 1.2%. Българските череши са около 50 хил. т или 5.7 на сто. Произведените ягоди са 5 хил. т - едва 0.4%. Делът на българските домати в общата европейска продукция е 0.7%, а на краставиците - около 2 процента.
dnevnik.bg
Коментари
Добави коментар