Близо половината от обществените чешмички в Шумен не работят в летните жеги по различни причини – някои от тях са повредени, други са спрени, трети никога не са пускани, показа проверка на ШУМ.БГ.

Вода не тече от чешмичките пред Централна поща, в градинката пред НЧ “Стилиян Чилингиров” в кв. "Гривица”, тази до бл. 8 в кв. “Боян Българанов”, в градинката на пл. “Оборище”, както и до уредите за стрийт фитнес под ВиК.

Също така две от чешмичките, изпълнени по приключилия миналата година проект „Шумен – по-доброто място за живеене”, така и не бяха пуснати в експлоатация. Те са в парка срещу СОУ “Васил Левски” в кв. “Тракия” и на спортната площадка южно от “Фабулис”.

Зам.-кметът по строителство на Шумен инж. Боян Тодоров призна, че проблемът с чешмичките е много голям. Той обясни, че освен  големия разход за вода, те твърде често се чупят от недобросъвестни граждани, за което са необходими нови средства за възстановяването им, но уточни, че това не е причина да не се поддържат.

“Възложил съм на управителя на общинското предприятие “Паркове и обредна дейност” да направи проверка на всички чешмички в града, както и съм поставил срок до средата на август да се ремонтират неработещите”, каза Тодоров.

За чешмичките в парка срещу СОУ “Васил Левски” и тази до “Фабулис” той заяви, че е необяснимо и за него защо в европроекта не е бил предвиден тръбопровод към тях. Обеща обаче, че ще се търси решение.

Проверката на ШУМ.БГ установи още, че функционират чешмичките в градинката до читалище “Тодор Петков”, в градинката до Разперко, в алеята зад паметника на Съветската армия, на ул. “Бели Лом” в кв. “Боян Българанов”, новата на паркинга между сградите на Поликлиниката и РЗОК, както и една от двете в Градската градина.

ШУМ.БГ