Между Коледа и Нова година по традиция теглим чертата на вече старата и ви представяме новинарските акценти от нея, без претенции за обстоен обзор, но винаги с надежда да ни спохождат повече позитивни новини.

ЯНУАРИ

Високосната 2016-та година дойде с новината, че момче е първото бебе, родено в 4,00 часа на 1 януари, а старата 2015-та сме изпратили с момиченце, родено в 17,00 часа.

Добрите новини обаче бяха помрачени от статистиката, изнесена от д-р Севдалина Стойкова няколко дни по-късно - близо 15% по-малко бебета са проплакали в шуменската болница  спрямо 2014-та.

Годината започна и с традиционните по това време обилни снеговалежи, които вдигнаха на крак всички снегопочистващи фирми и институции. Третокласните пътища бяха затворени, ученици излязоха в дървена ваканция, Върбица обяви бедствено положение, а в резултат на натрупания сняг се строшиха огромно количество клони и дървета, както и няколко стълба. За падането на последните бяха виновни множеството кабели, опънати от интернет доставчици, които кметът Христов събра на среща. Даде им 15 дни да премахнат жиците. Снегът продължи да вали и натрупа до 25 см, 63 населени места останаха без ток, цялата област беше в затруднено положение. За няколко дни обаче проблемите бяха решени и вниманието беше ангажирано с други по-важни дела.

Новият екип на кмета Любомир Христов реши да оптимизира администрацията си с 6 бройки. Новата щатна структура влезе в сила от началото на февруари. Дирекция "Инспекторат" в община Шумен беше закрита, а дейността й бе поета от дирекция „Устройство на териториите“. Община Шумен повиши цената на абонаментните карти за паркингите си, като за тях вече започнаха да плащат и държавните институции. Премахнаха се и безплатните карти за общинските административни и обслужващи звена.

Друга радикална стъпка от страна на администрацията бе предложението за създаване на общинско предприятие по чистота, което да извършва цялостната дейност по сметосъбиране, сметопочистване, сметоизвозване, зимно почистване, експлоатация и поддържане на Регионалното депо за неопасни отпадъци.

На януарската сесия бе приет бюджета на общината за 2016-та - 58,396 млн.лв., или с 463 хил.лв по-голям от миналогодишния.

Новият кметски екип се сблъска и с още един проблем – 8 години предишният екип не е заплащал данък сгради и такса смет за собствените си имоти. Натрупали са се милиони левове задължение към хазната, като само за последните 5 години, за които не е изтекъл давностния срок, сумата е 1,899 млн.лв.

В политическия спектър годината започна с трусовете в ДПС, пренесени от 2015-та. „Местната структура остава единна“, декларира областният лидер Нуридин Исмаил преди извънредното разширено заседание на Областния съвет на партията.

В местния парламент трима общински съветници сформираха група, състояща се от двамата избрани съветници с листата на АБВ - Пламен Петков, заместник-председател на местния парламент, Валентин Велев, председател на общинската организация в Шумен и Васил Христов от Народен съюз, председател на комисията по младежки дейности и спорт.

Месецът донесе и новината за затварянето на една от емблемите на Шумен – Форте радио. На негово място в ефира шуменци вече слушат радио N-JOY.

ФЕВРУАРИ

Февруари започна с добрата новина, че след дългогодишно ходене по мъките Административният съд в Шумен най-сетне се премести в нова и просторна сграда. Сагата по преместването се точеше от 2007-ма.

Месецът започна и с дебат по стартиралата реформа в здравеопазването – проектът за Национална здравна карта, която не бе посрещната с одобрение от управителите на местните здравни заведения. Шефовете на МБАЛ и КОЦ се възпротивиха на орязването на леглата и инициираха среща в областната администрация. След това поискаха среща с министър Москов.
Докато медиците чакаха, стана ясно, че министерството е одобрило сливането на болниците в Нови пазар и Шумен. Предложението бе одобрено и от местните парламенти, а това, според специалистите, е спасило от фалит и двете здравни заведения.

През февруари бе обявена обществена поръчка за същинското саниране на първите 3 блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Работата започна обаче чак през октомври.

Телефонните измамници продължиха с атаките си към възрастните. Полицаи пък тръгнаха по села и пенсионерски клубове да водят разяснителна кампания, но резултатите от нея бяха почти невидими. В рамките на месеца 8 души паднаха в капана на измамниците с обща сума от 15 000 лева. Все пак полицаите задържаха един за участие в телефонна измама, оказа се само муле.

През февруари министърът на отбраната посети Шумен с обещание да прехвърли част от имотите във Военното училище на общината.

В последствие се отметна от обещаното. „Министерството на отбраната няма да прехвърли на община Шумен части от бившето Военно училище в центъра на града, нито ще разреши да се отвори улица между пл. „Кристал“ и "Съединение“, заяви Николай Ненчев пред журналисти.

Той обясни, че министерството ще прехвърли на общината само погребите на Шуменското плато. Бившите складове вече бяха обещани от предходния военен министър. Месеци по-късно Ненчев обеща да даде и Дивизията.

Вниманието пак привлече ДПС. На отчетно-изборната общинска конференция, която се проведе в Шумен, Движението избра на поста общински председател Азис Садула. Той бе единственото предложение и за него гласуваха всички присъстващи 97 делегати.

Дни по-късно стана ясно, че новосъздадената партия ДОСТ на Лютфи Местан ще има своя структура в Шумен. Неин координатор за областта ще бъде Айдоан Али, бивш депутат на ДПС от Шуменския избирателен район и член на Инициативния комитет за учредяването на ДОСТ.

Грипът миналата година ни подмина, обявиха от РЗИ в края на февруари.
За разлика от края на 2015-та, в началото на новата година болните от ОРЗ са само 147 на 10 000. За обявяване на епидемия са нужни 200 на 10 000.

Въпреки отдалечеността от южната граница, мигрантският поток не подмина и шуменско. В края на месеца в товарен влак на жп гара Каспичан бяха открити 27 чужди граждани без документи. Проверката във влака, който пътувал транзитно от Турция за Австрия, бе предприета след получен сигнал. В групата имаше 11 жени, 7 деца и 9 мъже - всички от Ирак.

МАРТ

Традиционно в началото на март закачихме мартеничките, след което посрещнахме и националния празник – 3 март. Общината раздаде над 200 национални трибагреника, а за втора поредна година Първа Шуменска чета „Панайот Волов”, част от патриотичното сдружение „Пазители на българщината”, спусна по фасадата на МБАЛ трибагреник с дължина 33 метра и ширина 4 метра. Ротаракт пък приятно изненада шуменци с монтираните в централната част на града табелки с патриотични текстове.

Младежкият дом в Шумен навърши 45 години. Рожденият ден бе отбелязан на 9 март с тържествен концерт-спектакъл, в който участваха формациите му, много гости и приятели.

Ръководството на община Шумен реши да закрие „Общински пазари“ и  да преструктурира три от другите си предприятия с цел оптимизация на работата и премахване на дублиращи се дейности.

Една от основните промени бе изваждането на паркингите от ОП „Паркинги, гаражи и благоустрояване“ и преминаването им към ОП „Общински жилища и имоти“. Предприятието получи името „Строителство и благоустройство“.
За поддържането и за чистотата на парковете и градините грижата пое ОП „Обреден дом“, което се преименува на „Паркове и обредна дейност“. В неговата дейност влязоха поддържането на  коритата на реките, дезакаризацията и пръскането против гризачи. 

Бе решено ОП „Общински пазари“ да бъде закрито. Дейността по стопанисване и отдаване под наем на масите и павилионите се пое от ОП „Общински жилища и имоти“.

На заседанието си в края на март Общинският съвет взе днес единодушно решение за създаване на общинско предприятие „Чистота“.

През този месец община Шумен започна дейностите по премахването на незаконно изградената въздушна кабелна мрежа. Първите кабели трябваше да бъдат срязани на 22 март. В същия ден Шуменският Административен съд /ШАС/ спря заповедта на кмета Любомир Христов за премахването им, след като постъпи жалба от русенската фирма “Нетуоркс-България” ЕООД. Така рязането на кабелите се отложи.

Два протеста белязаха месеца. На 14-ти петдесетина души излязоха пред община Шумен с искане за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона А по черноморието. Протестиращите издигнаха лозунги „Искаме природа, не бетон!!!“ и „Искаме правила, а не забрани!!!“, „Морето не е частно“ и други. Събитието бе организирано във Фейсбук. За него имаше разрешение от страна на община Шумен.
В края на месеца общопрактикуващите лекари в Шуменска област решиха да излязат в ефективна еднодневна стачка. Стачката бе „по повод на нормативния хаос в здравеопазването“.

На 27 март ДПС си избра нов областен лидер. Айсел Руфат оглави движението в Шуменско.

180 делегати присъстваха на събитието, 4 бяха предложенията за председател - на Айсел Руфат, общински лидер на Новопазарската структура, на Нуридин Басри, досегашен областен председател, на Мустафа Ахмед и на Азис Садула, общински председатели на организациите в Хитрино и Шумен. Нуридин Басри си направи отвод, заради решението на Централното оперативно бюро, кметове и депутати да не заемат председателски места в партията. Азис Садула също си направи отвод и за председателското място се състезаваха двамата общински лидери на Нови пазар и Хитрино. 100 гласа събра Айсел Руфат и 80 Мустафа Ахмед.

АПРИЛ

Богомили от 6 държави се събраха на събор в Преслав и Шумен. „Целта ни не е да възстановим богомилството, то е изиграло своята роля в историята. Сега последователи са Бялото братство и Розенкройцерите“, казаха организаторите на събора.

Църквата ги заклейми. В свое обръщение към християните Варненският и Великопреславски митрополит Йоан определи богомилството като пагубно учение, което „води агресивна битка за погубването на нови и нови човешки души“. Това не попречи на провеждането на събора.

Подобаващо в града с много прояви бе отбелязана 140-годишнината от Априлското въстание. За Великденските празници от общината организираха пролетен базар с 11 къщички и 5 шатри. На пл. "Освобождение" бе издигната открита сцена, на която се изявяваха участници от читалища, детски градини, представителните ни ансамбли и гости, от хотел „Мадара“ до Руски паметник тръгна атракционно влакче.

В подготовка на честването на Деня на Шумен 11 май бяха определени носителите на „Наградата на Шумен“ в системата на образованието и в сферата на изкуството и културата за 2015 г.  В края на месеца шуменският хор "Бодра песен", с диригент Деница Узунова спечели голямата награда "Музикант на годината" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" на Българското национално радио.

През април шуменци се включиха в организирано от общината почистване на града. 17,4 тона отпадъци бяха събрани и извозени при акцията. В инициативата се включиха над 4000 граждани, представители на различни институции и фирми, доброволци, работещи в местната администрация и в общинските предприятия.

8 млн.лв. за строежа на многофункционална спортна зала обеща премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на новата сграда на Административния съд в Шумен. По-рано през месеца министърът на здравеопазването Петър Москов пък обеща средства за нови асансьори на болницата. Освен това той разясни предимствата от сливането на болниците в Шумен и Нови пазар.

Докато чака парите за асансьорите, Шуменската многопрофилна болница за активно лечение получи биохимичен анализатор за нуждите на клиничната си лаборатория, както и автоклавируема бормашина за отделението по ортопедия и травматология. Апаратурата е на стойност 69 846 лв., а  дарението връчи председателят на надзорния съвет на „Алкомет“ АД Фикрет Индже.

На 16 април БСП - Шумен се сдоби с най-младия лидер в историята си. 26-годишният Веселин Пенчев оглави общинската структура на партията. Той бе избран на отчетно-изборна конференция на БСП след оспорвана битка с Красимир Костов и Анатоли Стоянов. „От тук нататък ни очаква много работа“, каза новоизбраният председател. Като приоритети той определи привличането на нови членове в партията и изчистване на имиджа на БСП.

Само месец след като бе избрана за областен лидер на ДПС на Айсел Руфат се наложи да стяга редиците на движението. В декларация до централното ръководство на ДПС 15 от 33-мата членове на Областният съвет в Шумен поискаха оставката й. Те я обвиниха в неадекватно представяне на Областния съвет на IX Национална конференция на ДПС, във вземане на еднолични решения и пренебрегването на такива, взети от колективния областен орган.
Пред ШУМ.БГ Айсел Руфат отрече обвиненията. „Човек си подава оставката, когато се чувства виновен, аз не съм виновна и няма да я подам“, каза Руфат.

МАЙ

Великден тази година се падна на 1-ви май и за празника на площада в Шумен се изви кръшно хоро. В програмата участваха Странджанският ансамбъл от Бургас и самодейци от селата Илия Блъсково и Градище. На следващия ден в Плиска честваха 1151 години от покръстването на българите, но тържеството бе далеч от грандиозността на това през 2015-та. Там шефът на националния музей Божидар Димитров изказа увереност, че държавата ще продължи да отпуска средства, колкото е нужно, за възстановяването на Голямата базилика.
В началото на месеца общината най-сетне намери фирма, която да събори казармите на Пети полк, за да се отвори място за многофункционалната зала. Поръчката спечели шуменската фирма „Е-Плант“ ООД.

Четирима шуменски социалисти - Димитър Дъбов, Александър Горчев, Анатоли Стоянов и Веселин Пенчев, влязоха в Националния съвет на БСП. Те бяха утвърдени по време на 49-тия Конгрес на столетницата в София. 
По традиция Денят на Шумен 11 май бе тържествено отбелязан с церемония пред сградата на общината. По-късно през деня бяха открити Друмевите театрални празници. Голямата награда спечели шуменският спектакъл „Оттука започва България“.

На 12-ти в Шумен бе президентът Росен Плевнелиев. Той откри новия високотехнологичен завод за бойлери на „Теси“. По-късно отиде в НЧ „Добри Войников 1856“, за да даде началото на тържествата за 160-тата годишнина от основаването на читалището. „Ние сме се събрали в едно от първите читалища на България и аз съм дошъл тук, за да се поклоня пред шуменци, защото вие бяхте едни от първите в тази най-благородна и родолюбива идея“, каза държавният глава в препълнената зала.

В средата на май община Шумен стартира летните кърпежи на улиците. Отдели 200 хил.лв. и ги даде на „Барс“ АД, като поиска гаранционен срок от 2 години. 
Шуменският районен съд одобри споразумение между бившия секретар на община Хитрино и настоящ заместник-кмет Илхан Ахмед и прокуратурата, като му наложи пробация за срок от 1 година и 8 месеца. Присъдата бе за съставяне на неистински официални документи - удостоверения за гласуване на 58 души.

В края на май община Шумен и „Нетуоркс - България” ЕООД сключиха извънсъдебно споразумение за кабелите по стълбовете. Това отпуши спрялата заради съдебната жалба процедура за премахване на жиците и тя стартира малко по-късно. Преди да си отиде месеца на черешите обаче, шуменци станаха свидетели на истински холивудски екшън. Оставена чанта на входа на SG Експресбанк на пл. “България” вдигна на крак полицията и затвори кръстовището. От Варна пристигна сапьорски екип с предпазни костюми. Чантата бе вързана с въже, изтеглена настрани и взривена. Вътре имаше само документи.

В последния ден от месеца показаха за първи път пещера “Бисерна”, но само на журналисти. Разгледа я и министърката на туризма Николина Ангелкова, която обеща да съдейства за по-бързото й отваряне за граждани. Заради прилепите в нея обаче няма да може да се влиза някъде до средата на 2017-та. 

ЮНИ

Юни започна със статистическа информация от просветния инспекторат. Оценките от националното външно оценяване показа, че учениците от областта са доста зле в сметките. Местните седмокласници се оказа, че делят последното място по математика с врачанските деца.

Лошо тръгна месеца и за община Шумен. Окръжният съд постанови, че тя трябва да плати 960 хил. лв за направени от бившия концесионер на Летния театър и комплекс “Фабулис” подобрения. Кметът Христов събра юристи и ги помоли да помагат, защото оставеното от предишното ръководство наследство вече тежи страшно на бюджета. Той припомни и за оставения дълг от 4,8 млн.лв. за сметището в “Дивдядово”, за който всяка година трябва да се дават по 1,2 млн. лв.

Положителни емоции и удовлетворение от оценката за положения труд имаха в “Алкомет”. Фирмата получи престижната втора награда в категория "Растеж" на най-голямата работодателска организация у нас КРИБ. Връчи я министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Шумен започна да се готви за края на концесионния договор с “Титан БКС”. Дни преди изтичането му общината обяви, че градът ще се раздели на 2 части и дейността ще се даде на 2 фирми. Определената сума за дейността бе с близо милион по-малка, отколкото се плащаше досега.

Пак за милиони, но този път за строителство, стана дума в средата на месеца. Кметът заведе журналисти на терена на съборения вече Пети полк и им показа папка с компютърно моделираната визия на бъдещата многофункционална зала. Стана ясно, че ще се казва “Арена Шумен” и ще има 2000 седалки. Христов каза, че парите все още ги няма, но са обещани и скоро ще пристигнат. Това наистина се случи през август. През месеца Шумен получи още държавни пари – МРР даде 400 хил. лв. за проектиране на пречиствателната станция за питейни води. Намериха й и ново място – в двора на закритата станция по метрология в “Дивдядово”. Колко ще струва самата станция и от къде ще дойдат парите за строежа й обаче никой не се нае да каже.

В средата на юни фирма “Барс” започна ремонт на зеления асфалт по главната улица. Мнозина обаче не харесаха как става той и се наложи управителят на фирмата Данко Добрев да се обяснява на пресконференция. Там той призна, че преди 5 години вероятно не е било взето най-доброто решение и цветния асфалт всъщност не е особено подходящ за климатичните ни условия. Боядисването и полагането на зелена смола все пак не струва нищо на шуменци, тъй като до изтичането на гаранцията оставаха няколко месеца.

Изпълни се януарската закана на кмета Любомир Христов да премахне незаконните кабели от стълбовете. Първите жици паднаха в кв. “Тракия”. Никой не се ожали от липса на нет и кабелна.

През юни падна и годишния рекорд за най-пиян шофьор. На 23-ти в 17,30 часа на кръстовището на бул. “Плиска” и ул. ”Индустриална” в Шумен катаджии полицаи спрели товарен Мерцедес 408 Д. Зад волана бил 41-годишният шуменец П.П., който едва не счупил дрегера с издишаните 3,61 промила.

Стана ясно, че около 200 места ще останат празни след първия етап на класирането за професионалните и профилирани училища след завършен седми клас. Това автоматично доведе до нулиране на 3 паралелки в 3 училища.
През месеца най-сетне приключи ремонтът на пътя към „Дивдядово“, направиха цялата улица „Цар Иван Александър“ еднопосочна, а от пожарната се похвалиха, че са спасили лястовичка в беда.

ЮЛИ

В първия ден на юли пламна Регионалното депо за неопасни отпадъци край “Дивдядово”. Кварталът потъна в пушек, въпреки че от РИОСВ казаха, че задимяването е локално. Пожарникарите изляха стотици тонове вода, но стана ясно, че единственият начин да се овладее стихията е чрез запръстяване с булдозери. Тези на сметището се оказаха счупени и се наложи да се търсят други. Огънят бе окончателно загасен 24 дни по-късно. Специалистите изказаха мнение, че причина за пожара е неправилното експлоатиране на депото. Затова и концесионерът отнесе 10 хил. лв. глоба от РИОСВ.

Шуменският университет проведе първия си редовен кандидатстудентски изпит. Явиха се рекордно малко мераклии за висше – 189.

В навечерието на конкурса за чистотата на Шумен пред кметството излязоха на протест около 50 служители на “Титан БКС”. Те поискаха гаранции, че няма да останат без работа, след като фирмата им си тръгне от града. Кметът Христов им обеща, че едно от условията пред новите фирми ще е да осигурят работа на всички желаещи от “Титан”. После стана ясно, че Екомакс” ООД ще чисти северната част на Шумен, а “РТК” ООД южната част и “Дивдядово”. Обществената поръчка бе за общо 2,5 млн. лв., като градоначалникът обяви, че с нея ще се спестят 800 хил. лв.

13-членна комисия от общински съветници се зае със задачата да пренапише Наредба 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Шумен. До края на годината тя проведе няколко заседания, но така й не роди сериозни промени.

В средата на месеца общинската администрация възроди идеята за въвеждане на “Синя зона” и купуване на “паяк”. Решението мина и през Общинския съвет, но реализацията остана за 2017-та. 

БСП обяви резултатите от проведения вътрешнопартиен референдум за президентските избори. Шуменските социалисти номинираха шестима кандидати - Корнелия Нинова, Мая Манолова, Илияна Йотова, Андрей Пантев, Иван Гайтанджиев и Стефан Данаилов. Разбира се, кандидатът им накрая се оказа друг. Червените произведоха и други новини. На 18-ти Областния им съвет смени областния лидер Тодор Тодоров. На неговото място сложи председателя на БСП в Каспичан Николай Николов.

В разгара на лятото кметът Любомир Христов забрани потниците и джапанките. Но не в целия град, а само в административната сграда на общината. Пред журналисти обясни, че го ядосал мъж, който дошъл гол до кръста. “Трябва да имат приличен вид, това е обществена сграда”, заяви кметът. Заповедта му доведе до много конфликтни ситуации в началото, но после хората свикнаха.
Ден преди изтичане на концесионния договор с “Титан БКС” “Екомакс” и “РТК” започнаха подмяна на контейнерите за смет. Двете фирми разположиха над 1000 казана, но те не стигнаха и се наложи да купуват още. Все пак им бе нужен почти месец, но накрая влязоха в час.

Новината на юли обаче произведе ВиК. Няколко месеца преди пенсионирането си управителят Светлозар Дамянов обяви бизнес-план, предвиждащ драстичен скок на цената на водата. В него той заложи 24-процентен скок за 2017-та. По-късно ГЕРБ-Шумен се обяви срещу цената от 3,27 лв./куб.м с ДДС. Против гласува и Общинският съвет. Бизнес-планът не мина и на гласуването в Областната асоциация по ВиК, но се оказа, че всичко това няма значение, защото в крайна сметка той бе внесен непроменен в КЕВР.

През юли бяха отчетени рекордни добиви на пшеница, ечемик и рапица, астрономическата обсерватория на Платото отвори за посетители, камион с прасета се обърна до Индустриалния парк и уби 52, а съдът сключи споразумение с 37-годишна майка от Тодор Икономово, отвлякла момиче за булка на сина си.

АВГУСТ

Месец август беше горещ и откъм новини. Общината обяви обществена поръчка за работен проект на пречиствателната станция, Министерски съвет гласува 8 млн. лв. за строежа на “Арена Шумен”, след като в началото на годината бяха отпуснати 500 хил. лв. за проектирането й. В църквата "Свети Три Светители" пък се работеше за поставяне на нов купол от титаново покритие и нов кръст със средства на дарители.

Общината пусна през месеца водната каскада към Паметника, разчисти най-застрашените от наводнения участъци от р. “Поройна”, завършиха и летните ремонти на 36 улици в Шумен от предвидените общо 52. За останалите 16 улици не достигнаха пари. Започна ремонт и на 7 детски площадки. През август продължи и премахването на незаконната оптична въздушна мрежа и телекомуникационните компании усърдно прибираха кабелите си под земята, но не закъсняха и жалбите от граждани за некачествен ремонт. Общината започна да търси и фирма за поддръжката на 9 100 улични лампи с максимална единична месечна цена на едно осветително тяло от 1,44 лв.

И ако 2015-та се запомни с безуспешните дискусии около възстановяването на паметника-портал на 7-ми преславски полк, за който държавата бе готова да даде 50% от парите, като част от инициативата за 100-годишнината от Балканските войни, то и през 2016-та продължи безсмислената въртележка.

След 5 заседания през август комисията за възстановяването на паметника направи проекта почти невъзможен. Проблемът къде да бъде поставен бе ябълката на раздора между художници, архитекти, военни и така отпуснатите от държавата 25 хил. лв. не се усвоиха, място не се уточни, а от министерството на отбраната определиха действията им като “грехота и дори престъпление тази сума да бъде загубена за Шумен”. През август стана известно, че в бюджета на Министерството на отбраната са заложени 580 хил. лв. за ремонт на сградата на Щаба на Военното училище.

През летния месец ни изненада и нашествие на плевелни дървеници, които напъплиха с. Ивански. Бедствието наложи да се събере Областната епизоотична комисия, за да набележи  мерки. От лабораторията на БАБХ, а после и РЗИ успокоиха след резултатите от първите проби, че насекомите не са опасни за хората, животните и растенията. Буболечки се оказа, че има и в с. Ветрище, а общината се нае да извърши обработката на засегнатите площи.

От полицията дойде и ужасяващата новина за 45-годишен шуменец, убил жена си и разчленил трупа й. Драмата се разиграла в семейната им къща на ул. “Червена стена” в кв. “Гривица”.  49-годишната жертва е била подлагана на системен тормоз. Мъжът й Стефан, който е осъждан 7 пъти за шофиране в пияно състояние и за неизпълнение на наложени мерки по Закона за защита от домашно насилие, призна, че той е извършител на убийството.

Саморазправа и агресия пратиха и 32-годишен французин в болницата, след като 23-годишен шуменец го ритна в главата. В Градската градина френският гражданин му предложил брошури на едно от нетрадиционните за страната ни християнски религиозни течения.

Продължиха да забогатяват телефонните измамници, освен тях и крадците не останаха назад, бяха задигнати 35 хил. лв. от незаключен автомобил, от офис откраднаха 44 хил. лв., а шофьорите, въртели волана пияни и без книжки, си остана ежедневие и през август.

От полицията отчетоха, че за първите 6 месеца са реагирали на 6 625 сигнала, а от пожарната, че близо 2,5 пъти са се увеличили пожарите, свързани с жътвената кампания в сравнение с 2015-та година.

От Статистиката уведомиха, че смъртността в Шуменско е по-висока от средната за страната, и че живеем с година по-малко, с което се нареждаме на 9-то място сред 28-те области. 14-то място пък заемаме по брой наети по трудово и служебно правоотношение, както и по средно възнаграждение, което е 764 лв. - значително по-ниско от това за страната - 936 лв.

През август стана ясно, че след 87 години съществуване, за първи път в своята история, футболът в Шумен остава без мъжки отбор. Футболните хора обвиниха общината, но от там контрираха, че за разпадането на мъжкия отбор проблемите не са от последните 9 месеца, а от 20 години и те са не толкова финансови, колкото заради неефективен мениджмънт, липса на добра организация и лоша материална база.

В края на август премиерът Бойко Борисов се срещна в Шумен с 15 кмета на населени места, които лично му благодариха за отпуснатите от държавата за Шуменско 10 млн. лв. Той пък заяви, че целта е да се подпомага всяко населено място - махала, село, град, за да живеят хората по-добре и уточни, че парите, които се дават, са от борбата с контрабандата.

В края на август започна да замирисва на избори, обявиха, че през септември ще се проведат консултации за състава на Районната избирателна комисия, а от партиите най-активна се оказа БСП. Местните социалисти сформираха областен и общински предизборни щабове, определиха кандидатурата на ген. Румен Радев като възприемлива.

В последния ден от месеца общината отчете, че от ул. “Владайско въстание” до Чупката, са подменени изгорелите преди повече от десетилетие лампи към Паметник “Създатели на българската държава“ и обеща да бъдат подменени и ниските осветителни тела край стъпалата от Чупката до Паметника.

СЕПТЕМВРИ

В началото на септември кметът Любомир Христов сезира прокуратурата за липсата на договор с бившия концесионер „Титан-БКС“ за отдаване под наем на компактора и булдозера на сметището, собственост на общината и ползвани безвъзмездно от частната фирма. През  2013-та Общинският съвет възложи на тогавашния кмет да сключи договор за месечен наем за двете машини на стойност 25 419 лв., но той не го направи, заради което през юли т.г. Общинският съвет задължи сегашния градоначалник да сезира прокуратурата, която да прецени дали има достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство. Техниката е на стойност  914 хил. лв. 

През септември започна рехабилитацията на 7-километровата отсечка от Индустриалния парк до Шуменското езеро, с което се сложи край на започналия преди 2 г. проект за рехабилитацията на 40,5 км от път I-7 Шумен - Велики Преслав – Върбица.

От земеделското министерство подхванаха кампания “Подкрепяме българското”, в която Шумен се включи с изложение и в 20 шатри, издигнати на пл. “Освобождение”, местни производители се представиха подобаващо с екопродукцията си.

На септември се реши за по-голяма сигурност на много обекти, сред които детски и спортни площадки, зони за отдих, входно-изходни артерии, да се изгради 24-часово видеонаблюдение, за което общината обяви обществена поръчка включваща и подмяна на съществуващата техника в Градската градина, Студентски парк и Парк “Оборище”.

Знакова през септември ще остане и срещата между местната власт и бизнеса, които демонстрираха желание за диалог и партньорство. В работната среща, организирана от общината пред 36 представители на местния бизнес бяха представени Инвестиционната програма и приоритетите на администрацията, а те поеха ангажимент да сътрудничат за подобряване на града и заявиха позицията си на данъкоплатци, че ще бъдат взискателни към кметската власт и областната администрация.

През септември Общинският съвет реши новият данък за таксиметровите автомобили в Шумен да бъде 400 лв. Това се наложи заради  промените в Закона за местните данъци и такси, според който, всяка община сама трябва да определя размера на новия налог ежегодно, който може да варира от 300 до 1000 лв. на кола годишно.

На Общо събрание на ВиК през септември се взе решение с решаващия глас на държавата, която притежава 51% от дружеството, бившият главен инженер на ВиК Красимир Марков да поеме управлението на водоснабдителното дружество от 19-ти ноември, когато досегашният шеф Светлозар Дамянов излиза в пенсия.

Първият училищен звънец събра 17 400 ученици в 69-те училища в Шуменско. В тях отвориха врати 40 здравни кабинети с 50 медицински специалисти. Заради по-малкия брой деца от минималния праг се закриха детските градини в с. Средня и Илия Блъсково и те бяха насочени към градините в Черенча и Дибич.

През септември се активизираха политическите сили. БСП се захвана да учредява Инициативен комитет в подкрепа на ген. Румен Радев, Веселин Марешки дойде в Шумен и основа комитет на Освободителното движение „За Чиста и Свята република“, а Цветан Цветанов се срещна с местните структури и на висок глас обяви, че БСП си остава  единствения опонент на ГЕРБ.

Кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин също посети града и бе първият, който успокои шуменци по темата с бежанците и обвини, че повечето от кандидатите за президент си играят със страховете на хората и се изказват некомпетентно. Джамбазки от ВМРО заяви, че са готови за изборите и даде висока оценка за местните структури. Адвокат Валентина Велева бе опpеделена за пpeдседател на PИК, а президентът издаде указ за изборите за нов кмет на село Друмево, след като предишния подаде оставка.

И през този месец ало измамниците продължиха активно да създават проблеми на полицията и да обират невинни хора, което наложи ОДМВР да обедини усилия с областна администрация и пощите и да изготви информационни листовки в помощ на възрастните. Те  се раздаваха в пощенските клонове на населените места в областта, заедно с пенсиите.

Септември прокара и светъл лъч за християните с обновлението на шуменския храм „Свети Три Светители“. Той бе украсен с нов 1,5-тонен купол с титаново покритие в златен цвят и два нови кръста.

И още - през септември се зарадвахме на Полина Галинова, която стана световен шампион по кик бокс в категория до 60 кг при девойки младша възраст, както и на състезателя по тенис на маса от шуменския клуб „Роко“ Росен Рачев за спечелилия бронзов медал на 1-я интернационален турнир за ветерани в Солун. Не само през септември, а през цялата година шуменци се радваха и на Велоклуб "Илчов баир", който затвърди позицията си в България като един от най-успешните клубове по планинско колоездене.

ОКТОМВРИ

През октомври открихме Карнавала на плодородието, в който взеха участие 70 наши и чужди състава и над 3000 изпълнители. Пъстрото дефиле по Главната продължи повече от 3 часа. Много оригинален бе танцът в инвалидни колички, подготвен от представители на „Сияйна зора“, които  призоваха за по-голяма съпричастност към хората с увреждания, както и включването в карнавала на цели фамилии и маскирани животни.

И още - 33 067 лв. за реставрацията на Голямата базилика в Плиска бяха събрани на благотворителен търг на ценни предмети, проведен в Шумен. Сред гостите на събитието бе проф. Божидар Димитров, който определи проявата като старт на новото българско Възраждане и мисия по възвръщане величието на Голямата базилика.

През октомври Общината пусна обществена поръчка на стойност 8 млн. лв. за изграждането на многофункционалната зала, беше обявена и обществена поръчка за над 730 хил. лв. за оборудване на новото предприятие “Чистота”, което трябва да поеме дейностите по почистване от следващата година. Стана ясно, че бургаската фирма, която до момента поддържа уличното осветление ще продължи и през 2017 г. при цена на брой осветително тяло 98 ст. без ДДС.

Започна и безплатното саниране на четири блока в Шумен.

На 8 октомври пък премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът Любомир Христов прерязаха лентата на биологичното стъпало на Пречиствателната станция за отпадни води край Шумен. Обектът обслужва близо 100 000 жители от Шумен и кв. “Дивдядово” и е първият, приключил с финансиране по новия програмен период.

След година забавяне през месеца започна газифицирането на ясла "Тракийче" и двете градини  "Дружба" и "Братя Грим" в кв. Тракия с европари на стойност близо 717 хил. лв. , кметът пък подписа договор за събиране и управление на излезлите от употреба моторни превозни средства с „Метарекс“ ООД, София, които на определената за тази цел площадка на ул. „Цветан Зангов“ № 30  ще събират, съхраняват и разкомплектоват излезли от употреба автомобили.

Общината продължи с опитите си да оправя града - глоби ВиК за невъзстановени в срок настилки след ремонти като издаде 3 наказателни постановления за общо 1600 лв. Дружеството ги обжалва в Районния съд, като междувременно си ги оправи. Кметът разпореди да се спре и прокопаването за полагане на оптични кабели в северните и западните части на града, извършвано от „Телеинженеринг“ ЕООД – Шумен, заради констатирани нарушения от страна на изпълнителя и не спазени изискванията по Закона за устройство на територията. Общината обяви още, че взема банковата гаранция от 1,5 млн. лв. от изпълнителя на ИСПА 2 заради пропаданията. Причина за ултиматума бе фактът, че от май до октомври са изпратени шест уведомления, в които са описани всички аварирали участъци, а само малка част от изброените дефекти са били отстранени.

През месеца дойде и вестта, че турската компания за производство на електролитна мед “Саркуйсан Холдинг”, която освен в Турция има свои заводи и в САЩ, е регистрирала  дружество в България и ще строи завод в Индустриалния парк като производствения процес започва идната година.

Полицията и през този месец продължи да се бори с телефонните измамници, които не спряха да атакуват шуменци. През октомври шуменските криминалисти получиха и признание – грамота и плакет от конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж” за акцията срещу група за разпространение на наркотици, която бе задържана през февруари. С действията си  те неутрализираха дейността на ключово звено в наркоразпространението на територията на областта, и не допуснаха до пазара да стигнат над 500 дози наркотични вещества.

В края на октомври 190 хил. лв. на МБАЛ допълнително даде правителството за нова апаратура. Според директора на болницата д-р Атанас Атанасов сумата е за закупуване на високоенергийна платформа за операционния блок,  ултразвуков кардиоехограф за ІІ-ро вътрешно отделение, а за ОАИЛ апаратура за белодробна реанимация. От статистиката пък обявиха, че лекарите в областта са недостатъчни - 31.1 на 10 000 души от населението, осигуреност, която е с 9.5 %  по-ниска от средната за страната, с което Шумен се нарежда на 16 място сред 28-те области.

През октомври шуменци отбелязаха и няколко годишнини – отдел „Държавен архив” отпразнува 65 г. от изграждането на централизираната архивна система у нас. Музейният комплекс „Панчо Владигеров“ отбеляза 35-годишнина от провеждането на Музикални дни Панчо Владигеров в Шумен и 30 години от Първия Международен конкурс за пианисти и цигулари. Домът за стари хора в Шумен отбелязва 80-та си годишнина. За първи път пък се проведе Денят на българо-унгарското приятелство. Беше отбелязан и Ден на Полша.

Събитие в града беше и 47-то издание на рали „Стари столици“, което събра най-добрите български състезатели в рали шампионата на България. Имаше и съвсем нов  скоростен етап - по улиците на Шумен.

Трескаво за партиите и не толкова за хората продължи през месеца предизборния маратон. В града пристигна Цецка Цачева и заяви, че членството на България в ЕС и НАТО е без алтернатива и президентството трябва да гарантира тази избрана посока на развитие, а Румен Радев каза, че за България е нужен президент с воля и характер, който да обединява. Ивайло Калфин пък бе категоричен, че президентът трябва да е видим, да стои близко до хората и да поставя техните проблеми, Красимир Каракачанов пък наблегна на бежанската криза и вдигането на минималните пенсии. В с. Друмево в борбата за кметския стол се включиха представители на ДПС, БСП и ГЕРБ.

НОЕМВРИ

Месецът на изборите тази година – ноември, започна традиционно с почит към българските будители. В Шумен десетки граждани се събраха пред най-старото българско читалище „Добри Войников“ и поднесоха цветя пред паметника на Нанчо Попович.

Пред този на Тодор Колев пък в началото на месеца беше поставено не цвете, а камера – едно от 14-те записващи устройства в Градската градина срещу вандали. Според договора с общината, охранителната фирма „Телепол“ трябваше да монтира общо 57 камери на различни места в града. Едно от тях е и новото арт-пространство до къщи „Елеонора“, което беше официално открито в предпоследния месец от годината. 

През ноември в Шумен бе честването на професионалния празник на металурга. Заедно с това бе отбелязана и 35-годишнината от създаването на шуменската компания „Алкомет“ АД - най-големият производител на алуминиеви валцови и пресовани изделия на Балканите. За събитието пристигна премиерът Бойко Борисов.

Междувременно стана ясно, че още три компании са закупили терени на Индустриалния парк в Шумен – една турска, една щатска и една българска. Очакванията са да започнат дейност през 2017-та, като за тях ще работят около 700 души.

Ноември беше месец за избори, когато трябваше да гласуваме за президент и вицепрезидент на България. Състоя се и референдум с три въпроса. В Шуменско активността на гражданите за избор на президент беше 50,36%, а за референдума вота си дадоха 39,20%. Резултатите от преброяването на бюлетините показаха, че 20,21 % от всички гласували в нашата област са подкрепили кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, а 18,76 % - този на БСП Румен Радев. След седмица, на балотажа обаче  резултатът се обърна в полза на новоизбрания президент Радев, за когото вота си бяха дали 61,47 % от гласувалите. 34,63% от гласовете бяха за Цачева.

Заедно с президентските избори, жителите на шуменското село Друмево избираха кмет. 259 души гласуваха за кандидата на ДПС Нуран Муса, който изпревари с малко кандидата на ГЕРБ Осман Осман.

Едни други кандидати станаха ясни през ноември – но не за кмет, а за строители на голямата спортна зала „Арена Шумен“. Бяха отворени офертите на четирите обединения. След месец обявиха, че три от тях отпадат, като остана само един кандидат, а именно ДЗЗД „Шумен спорт“, в което влизат Джи Пи Груп“ АД, „ПМ Архитекти“ и „Атек-ВД“ ЕООД.

Освен спортна зала, в Шумен ще изграждат и барелеф на големия автомобилен състезател Валерий Великов. На общинска сесия местните депутати подкрепиха инициативата, подета от любители на спорта.

Шум се вдигна и около друг спорт – баскетбола, тъй като през ноември 40 деца и техните родители заявиха позицията си, че ще се откажат да посещават залата, ако техния треньор Димитър Чанков бъде сменен. В крайна сметка позицията им беше уважена и не последва смяна на Чанков.

Над 300 състезатели, но не по баскетбол, а по информатика, събра нашият град през ноември, когато се проведе XVI Национален есенен турнир по информатика „Джон Атанасов”. Паралелно с него имаше и международна олимпиада по информатика.

В края на месеца поредният потенциален инвеститор представи проекта си - собственикът на “ГЕСА - Глобал енерджи състейнъбъл алтърнатив” ЕООД Клаус Дитер Вагенбренер беше в Шумен, за да оповести плана си за завод за преработка на отпадъци на сметището в кв. „Дивдядово“. От срещата с кмета на Шумен стана ясно, че се очаква да бъдат вложени 58 млн. евро и да бъдат разкрити 35 работни места.

ДЕКЕМВРИ

В началото на последния месец от годината стана ясно, че частен съдебен изпълнител продава шуменския мотостадион с начална тръжна цена от 933 072 лв. Имотът, собственост на бившия областен управител Владимир Владов, е обявен за продажба заради договорна ипотека към „Юробанк” АД България.

Добра новина дойде в сферата на социалните услуги. С обновени помещения беше открит Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Шумен в кв. „Тракия“.

В криминалната хроника влезе и разтърсващата новина за добре познатия на полицията П.П. - по прякор Шебека, който пребил жестоко собствената си майка след скандал за пари. Шебека беше оставен за постоянно в ареста и привлечен като обвиняем за опит за убийство на майка си.

Междувременно Варненският апелативен съд потвърди доживотната присъда за Владимир Чифудов, който през 2014 г. в Шумен уби любовницата си.

През декември Шумен се сдоби с нов паметник, този на поета Иван Пейчев. Откриването на барелефа бе част от честванията на 100 години от рождението на автора.

Последният месец на 2016 г. обаче е белязан от тежкия инцидент в Хитрино, който взе 7 жертви. Цистерна, пълна с газ се взриви на гарата в селото. Над 20 души бяха тежко ранени, а къщите, намиращи се в близост, бяха съборени. Тези постройки, които оцеляха пък, бяха с множество материални щети, като изкъртени прозорци и врати.

Инцидентът наложи евакуация на всички жители на Хитрино, които се завърнаха по домовете си чак след 10 дни – когато беше обезвредена и изнесена и последната цистерна. Тежката ситуация в бедстващото село предизвика вълна от съпричастност и хиляди хора пожелаха да помогнат с вещи, храна, пари и доброволчески труд по разчистването на разрушенията.

Обявеният Ден на траур след инцидента пък ще се запомни с уволняването на шефовете на ПП „Шуменско плато“ Сашко Кунев и този на РДГ-Шумен Емил Гелов, които телевизия засне да купонясват в Несебър, вместо да скърбят. На празненството имаше и служители на община Шумен, за които кметът каза, че ще реши дали да накаже, след като говори с тях.

По-късно през месеца в шуменския арест бяха доведени и обвиняемите за инцидента с влака – машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Главният машинист Димитър Михнев беше оставен от Шуменския окръжен съд в ареста, а помощника му пуснаха. Стана ясно също така, че това вероятно ще са единствените обвиняеми по случая.

Наградените обаче бяха повече. Премиерът в оставка Бойко Борисов беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Хитрино“ заради подкрепата, която оказал, а той пък от своя страна на специална вечеря награди директора на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Шумен комисар Иван Иванов с отличието „Доблест и заслуга“ ІІІ степен. Освен това всички 700 души, участвали в спасителната операция получиха парични премии.

Добра новина дойде и от кметството в Шумен, след като градоначалникът Любомир Христов и заместникът му Татяна Костова обявиха, че дълговете на общината са намалели с 11 млн. лв.

Още една вест зарадва шуменци преди празниците – победата на „Корените на България“ в конкурса на Министерството на туризма за туристическа дестинация. Маршрутът, включващ исторически забележителности в Шумен, Велики Преслав и Плиска победи с 27,40% от гласовете на участвалите в допитването на ведомството.

Още един победител беше обявен през декември – избраха спортист № 1 на Шумен за 2016 г. Това е световният и европейски шампион по муай тай Християн Тотев.

И по традиция в края на годината общината събира шуменци на пл. "Освобождение", за да посрещнем заедно Новата 2017-та.

ШУМ.БГ