Този четвъртък Александрина Михайлова, сопран, Виолина Ангелова, мецосопран и цигуларката Зорница Иларионова ще гостуват на шуменска сцена, съобщиха от Симфониетата в града.

В 19,05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ любителите на симфоничната музика ще чуят арии на Верди, Пучини, Бизе, Сен-Санс, Маскани и др., а цигуларката Зорница Иларионова ще изпълни Концертът на Менделсон. Зрителите ще могат да усетят клаксоните на забързаните парижки таксита с "Един американец в Париж" от Гершуин.

Александрина Михайлова е добре позната на шуменската публика. Родена през 1998 г. на седемгодишна възраст започва обучението си в ОШИ „Андрей Стоянов”. На десетгодишна възраст вече пее в хор „Бодра песен”. От 2012 г. започва да изучава класическо пеене при Недка Телбизова в ОШИ „Анастас Стоянов”.

Носител е на множество награди и като пианист и като певица, сред които Международен конкурс за певци „Otto Edelman”, Виена , Международен конкурс „Viva voce” – специална награда на името на Гена Димитрова, ІХ Международен конкурс „Франц Шуберт”, Русе – първа награда и специална награда участие в концерт в дом „Витгенщайн” във Виена. През 2016 г. участва в майсторския клас на Райна Кабаиванска, която награждава талантливата девойка със стипендия за обучение в Италия.

Виолина Ангелова, шуменка, чиито глас се носи из Южна Африка като солист на операта в Кейп Таун е родена на 9 април 1972 г. в Шумен, където започва музикалното си образование на 6-годишна възраст в хор „Бодра песен” под ръководството на професор Венета Вичева. На 12-годишна възраст започва уроци по пиано, а на 17 започва уроци по оперно пеене при г-жа Недка Телбизова в Музикалната школа - Шумен. През 1990 г. е приета в Академията за Музикално и Танцово Изкуство – Пловдив със специалност оперно пеене в класа на Елена Балджиева.

От 1992 г. живее в Кейп Таун, Южна Африка. През януари 1994 започва обучението си в College of Music-University of Cape Town в класа по оперно пеене на Сарита Стерн и под режисьорското ръководство на проф. Анджело Гобато. По време на обучението си в Университета получава и много награди, сред които през 2002 г. наградата за най-добра оперна певица на годината от организацията „Приятели на операта в Кейптаун”.

Зорница Иларионова завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ - София и Музикалния колеж „Кралица София“ в Мадрид. Понастоящем е студентка в Нов български университет в класа на проф. Марио Хосен.
Носител е на безброй награди от престижни Национални и Международни конкурси, сред които наградата на Нейно Величество Кралица София в кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Испания с наградата „Най-добър цигулар в класа по цигулка на проф. Захар Брон“. През септември 2015 година е финалист на XIII Международен конкурс за цигулка „Хенрик Виенявски“ в Полша.

ШУМ.БГ