Световноизвестният цигулар, когото често наричат „Българският Паганини“ Марио Хосен ще представи своите ученици в четвъртък, 6 юли, на сцената на Симфониета - Шумен.

Кристина Цанова, Каролина Фойерхармел, Ивана Желева, Лиляна Попдимитрова, Виктор Василев и Виктория Маринова усвояват най-виртуозния и мелодичен инструмент при проф. Хосен и ще покажат своето майсторство с концерт под диригентството на Станислав Ушев.

В програмата са включени любими произведения като „Песен“ от Панчо Владигеров, „Валс-скерцо“ от Чайковски, Allegro от Концерт за цигулка и оркестър № 3 на Моцарт, „Цигански напеви“ от Сарасате и други произведения. Традиционно концертът ще започне в 19,05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“.

Цигуларят Марио Хосен е роден в Пловдив. Майка му е оперна певица и музиката естествено огражда неговото всекидневие. Орисан е за нея още с първия подарък след раждането си – цигулка от баба му, учителка по музика. На седем години вече свири с Пловдивската филхармония. На 17 продължава обучението си във Виенската музикална академия, дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения.

Пътят му в музикалната кариера е свързан с бележити педагози и солисти като Руджеро Ричи и Жерар Пуле в Париж, Ифра Нийман в Лондон. Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската национална банка.

Неговите ученици: Кристина Цанова започва да учи цигулка на шест годишна възраст, завършва с отличие Национално Музикално Училище “Любомир Пипков”, участва в Майсторските класове по цигулка на проф. Минчо Минчев, проф. Кеворк Мардиросян, проф. Дина Шнайдерман, проф. Стефан Камиларов и проф. Мичо Димитров, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Симеон Симеонов,  доц. Юлиус Хорват, проф. Герхард Шулц, проф. Жерар Пуле. Участва в концертите на Найджъл Кенеди, Джошуа Бел, Гил Шахам, Марио Пармисано и др.

Каролина Фойерхармел е родена в Бразилия, където започва да учи цигулка. От 2007 г. тя учи в България, завършва бакалавърска и магистърска степен в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. В момента следва докторантура при професор Марио Хосен в „Нов Български Университет“. Печелила е различни награди в международни конкурси, като втора награда на Конкурс за Млади инструменталисти „Светослав Обретенов“. Участвала е в майсторски класове при Жерар Пуле, Михаел Фришеншлагер, Хабиб Каяле, Михаел Вайман, Веско Ешкенази и др. Друга страст на Каролина е кулинарията, която тя демонстрира в предаването Master chef.

Виктория Маринова е едва на 13 години, но по нищо не отстъпва на студентите. Ученичка е в НУИ „Панайов Пипков“ в родния си град. На 11 години е приета в класа по цигулка на проф. д-р Марио Хосен в Нов Български Университет. През годините е посещавала майсторски класове при проф. д-р Деворина Гамалова, Венцислава Шойкова, проф. Елисавета Казакова, проф. Минчо Минчев, проф. Ангел Станков, проф. Михаел Фришеншлагер (Австрия), проф. Жерар Пуле (Франция), Жулиде Ялчън (Турция) и проф. д-р Марио Хосен. От 2015 г. е редовен участник  и стипендиант на Международната лятна академия „Орфеус“- Виена.

ШУМ.БГ