На 13 юли, четвъртък, Симфоничен оркестър Шумен ще изнесе последния си концерт за творчески сезон 2016/2017.

Солист ще бъде виртуозната пианистка Румяна Атанасова, в чието изпълнение ще се насладим на Вторият клавирен концерт от Фредерик Шопен. Под диригентската палка на гост-диригента от Р. Турция Севал Кадиоглу ще чуем още „Любовен поздрав“ от Едуард Елгар и „Приказка за хубавата Мелузина“ от Феликс Менделсон.

Концертът ще започне от 19,05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“, съобщиха от Симфониетата.

Севал Кадиоглу работи в Държавен симфоничен оркестър - Бурса и е често канен гост-диригент на Симфониетата в Шумен.
Роден е в Хасково в семейството на музиканти. Първи уроци по музика му преподава неговият баща, който е работил като фаготист в Хасковски симфоничен оркестър.

По-късно, когато Севал Кадиоглу е 12-годишен, семейството му емигрира в Република Турция. Там той продължава музикалното си образование в Държавна консерватория - Анкара, а след дипломирането си, през 2000 г. записва магистратура в Нов Български Университет, където изучава цигулка и хорово дирижиране. Завършва майсторски класове по цигулка при проф. М. Минчев, проф. С. Кравченко, А. Марков.

Изнася рецитали, концерти като солист със симфоничните оркестри на Адана и Бурса, Сливен и Хасково и участва в концерти с камерни формации. През 2014 г. Севал Кадиоглу завършва втора магистратура "Оркестрово и Хорово дирижиране" в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров.

Румяна Атанасова е родена във Варна. На 9-годишна  възраст е приета в съществуващия тогава Интернат за даровити деца-музиканти. Продължава образованието си в Музикално училище „Любомир Пипков” и Музикалната академия „Панчо Владигеров” в София. Специализира при известната френска педагожка Ивон Лефебюр в Париж и по-късно работи съвместно с нея.

Носител е наградите: Златен медал и лауреатско звание на Първи републикански фестивал в София, Първа награда за най-добро изпълнение на българска творба, Първа награда на конкурса „Бедржих Сметана“ на фестивала „Пражка пролет“ - Прага, Първа награда на конкурса „Клод Дебюси“ в Париж, Трета награда на конкурса „Зифра“ във Версай, Медал от конкурса „Маргарита Лонг“- Париж.
Румяна Атанасова участва като солистка на оркестрите на Радио Франс, Би Би Си, на Белгийската телевизия и др. Изнася самостоятелни концерти във Франция, Италия, Канада, Израел и други.

Преди да замине за Париж, Румяна Атанасова изнася рецитали и концерти като солист с филхармонии Варна, Бургас, Плевен, Пловдив и София под диригентството на Емил Главанаков, Константин Илиев, Васил Стефанов, Добрин Петков, Месру Мехмедов.

ШУМ.БГ